Rafting događaji u Crnoj Gori

Bezbednost na vodi / Događaji / Ekologija / Reke / Turizam

Crna Gora je jedna od nezaobilaznih i svetski poznatih rafting destinacija. Osim svetski poznatog kanjona reke Tare, koji je prirodno blago Crne Gore i deo Nacionalnog parka "Durmitor", kao i pograničnih i za rafting najatraktivnijih 15 kilometara reke Tare, na delu od Brštanovice do Šćepan Polja, gde je i održana spust trka na upravo završenom Svetskom Prvenstvu u raftingu, i u drugim delovima na rekama Crne Gore se povremeno održavaju zanimljivi i atraktivni rafting događaji.

U gornjem delu reke Tare, između Kolašina i Mojkovca se tradicionalno održava prvomajska rafting regata koja označava i početak letnjeg dela turističke sezone i otvaranje obližnjeg Nacionalnog parka "Biogradska Gora". Snegovi koji se otapaju sa Komova, Bjelasice i Sinjajevine početkom maja daju dovoljno vode za vrlo atraktivan rafting na ovom delu Tare. Turistička organizacija opštine Mojkovac je organizator ovog tradicionalnog događaja, a osim lokalnih raftera sa Tare i stanovnika Mojkovca česti su učesnici i rafteri iz Srbije. Zainteresovani gosti mogu otići na rafting sa nekim od lokalnih rafting operatera, a posebna atrakcija može biti i rafting u zimskim mesecima u snežnom ambijentu u blizini obližnjih ski-centara u Kolašinu.

Rafterima u Srbiji je poznatija reka Lim, odnosno tradicionalna Limska regata, koja se ovog vikenda održala po 23. put na delu reke od Plava do Prijepolja dugom preko 100 kilometara. Lim je reka koja izvire iz Plavskog jezera na oko 900 metara nadmorske visine, a odatle silovitim padom teče kroz živopisnu dolinu i kraću klisuru do grada Andrijevice. Ispod grada Berana, u podnožju brda Tifran (Tivran) se nalazi istoimena klisura i vrlo atraktivan deo za rafting, po kom su i ljudi iz jednog od naših klubova dali ime 2005. godine.

I na Tari i na Limu je učestvovalo po stotinak učesnika u više desetina rafting čamaca, kompletno opremljenih za rafting na ovim zahtevnim planinskim rekama. Lokalne turističke organizacije Mojkovca (na Tari 1.5.) , Plava, Andrijevice, Berana i Bijelog Polja (na Limu 3.i 4.6.) su uradile dobar posao i potrudile se da se svi posetioci prijatno osećaju i da požele da ponovo posete ove krajeve na severu Crne Gore.

Crna Gora je učestvovala u organizaciji dva IRF Evro Kupa u kategoriji R6 na Tari 2006 i 2007 godine, kao i jednog na Morači 2008. godine sa učešćem po preko 20 timova iz više zemalja regiona, a posebno je zanimljiv bio prvi Evro Kup održan septembra 2006. na Tari gde je učestvovalo preko 20 rafting timova iz Češke, Slovačke, Slovenije, Hrvatske, BiH, Crne Gore i Srbije.

Reprezentacija Crne Gore u raftingu je 2009. učestvovala na Svetskom prvenstvu koje se održalo na Vrbasu i Tari, i čiji je domaćin bila Bosna i Hercegovina, a rafteri i rafterke iz 31 reprezentacije u muškoj i 21 u ženskoj konkurenciji su koristili put Šćepan Polje-Brštanovica da bi se prevezli do starta trke.

Nakon 2009, osim povremenih učešća pojedinih rafting timova na Evro Kupovima, Crna Gora nije bila značajno uključena u rafting takmičenja, a to jeste šteta za zemlju u kojoj se rafting smatra kao jedan od značajnijih vidova turističke ponude na severu zemlje, a nesumnjiv je veliki značaj održavanja sportskih događaja i njihov uticaj na promociju, a samim tim i razvoj turizma. Iskustva iz drugih zemalja širom sveta tokom više od dve decenije održavanja međunarodnih rafting takmičenja jasno govore u prilog tome. Rafting je važan i sastavni deo turizma i privrede u mnogim zemljama sveta.

Crna Gora ima odlične potencijale, dobru razvojnu strategiju, infrastrukturu, zadovoljavajuće kapacitete, kao i dobar izbor reka koje daju mogučnosti za organizaciju svih rafting takmičenja :

viših nivoa - A (Svetsko Prvenstvo) ili B (Evropsko Prvenstvo) gde su potrebne dinamičnije i zahtevnije reke poput Tare, Lima ili Pive u prolećnim mesecima,

ili nižih nivoa C (Evro Kup) ili D (nacionalna takmičenja) gde se takmičenja mogu organizovati i na mirnijim ili gradskim delovima reka gde bi rafting kao sport mogao biti predstavljen širem krugu gledalaca.

Na potezu su sportski i privredni delatnici iz Crne Gore, a Rafting Asocijacija Srbije i njeni članovi će nesebično dati svu raspoloživu podršku za razvoj sportskog raftinga u Crnoj Gori, jer Crna Gora može da bude u svetskom vrhu ovog sporta. 

 

 

Dokumenta: