Aktivnosti predsednika Ruske Rafting Federacije Alekseja Širokova, u sklopu rada komisije za međunarodne odnose IRF

Događaji / Reke / Takmičenje

Ruska rafting federacija je jedan od osnivača i najaktivnijih članica Internacionalne Rafting Federacije. Ruski rafteri su bili redovni učesnici svih međunarodnih takmičenja od prvog Svetskog prvenstva u Kosta Rici 1998 do 18.WRC u Australiji 2019. U ukupnom plasmanu u Open Men konkurenciji, Rusija je bila prvak sveta dva puta, 2000. u Čileu i 2005. u Ekvadoru, a pored toga su u pojedinim disciplinama osvajali brojne medalje, što ih svrstava u jednu od najuspešnijih zemalja u raftingu na svetu.

Ruske reprezentacije bile prisutne i na Evropskom Prvenstvu 2019 na Vrbasu, kao i na prošlogodišnjem Svetskom kupu, koji je bio organizovan kao priprema za ovogodišnje Svetsko Prvenstvo. Ipak, odluka Svetske Anti-doping Agencije (WADA) o zabrani nacionalnim timovima iz Rusije da se takmiče pod svojom zastavom, što je kao posledicu imalo da Internacionalna Rafting Federacija, kao potpisnica WADA protokola dozvoli Ruskoj reprezentaciji učešće na 19. Svetskom prvenstvu pod neutralnom zastavom, a uprkos pritscima iz pojedinih nacionalnih saveza koji su tražili potpuno isključenje Ruskih raftera sa Svetskog prvenstva zbog rata u Ukrajini i time uslovljavali i svoje učešće na ovom takmičenju. Neprijatnu situaciju je prekinula Ruska Rafting Federacija koja je donela odluku da ne učestvuje na ovom velikom događaju u Bosni i Hercegovini.

Iako reprezentacija Rusije nije bila prisutna, takmičenje se organizovalo ruskim Time Trial čamcima koji su se pokazali kao odlično i vrlo ekonomično rešenje za ogranizaciju najvećeg svetskog rafting događaja.

Pored toga, predsednik Ruske Rafting Federacije, Aleksej Širokov, je obavio veliki broj aktivnosti koje za cilj imaju sveopšti razvoj rafting sporta i bolju međunarodnu saradnju i povezanost raftera širom sveta. Aleksej Širokov, koji je u novembru prošle godine boravio u Srbiji, i koji je jedan od glavnih pokretača i organizatora dugogodišnjeg međunarodnog projekta "Bela Voda Sibira" (Whitewater Siberia) na kome je učestvovao i veliki broj raftera iz Srbije, pored brojnih aktivnosti unutar Ruske Rafting Federacije u čijem sistemu se održava na desetine vrlo kvalitetnih rafting takmičenja uz učešće više stotina jakih rafting timova iz cele Rusije, boravio je na višednevnoj turneji u sklopu posete zemljama srednje Azije (Uzbekistan, Tadžikistan, Kazahstan, Kirgistan), gde je u razgovorima sa najvišim sportskim zvaničnicima i predstavnicima Olimpijskih komiteta tih zemalja dogovarao njihova uključenja u rad Internacionalne Rafting Federacije.

Naši sportski prijatelji iz Kazahstana su učestvovali na proteklom Svetskom prvenstvu u Bosni i Hercegovini, gde su na proputovanju kroz Beograd bili i naši gosti, a za očekivati je da će se i druge zemlje tog regiona uključiti u rad IRF-a, jer i same poseduju izuzetne prirodne potencijale u vidu velikih i moćnih planinskih reka, ali i velike ljudske potencijale, jer i tamo rade dugogodišnji veliki sportisti i poznavaoci raftinga i divljih voda, a i brojni učesnici Foruma Bele vode Sibira.

Puna podrška našem prijatelju Alekseju Širokovu u ovoj sportskoj misiji, sa nadom da će i drugi sportski radnici širom sveta raditi na popularizaciji raftinga kao sporta i uključenja što više država u sistem rada Internacionalne Rafting Federacije, kao i da će mir pobediti i da će i Ruski sportisti moći ravnopravno da se takmiče sa Ukrajinskim i svim drugim sportistima sveta na svim svetskim sportskim takmičenjima u miru, bratskoj ljubavi i slozi.