Svetsko Prvenstvo, BiH 2022, reka Tara, disciplina spust

Na Tari je danas održana trka u disciplini spust, čime je i završen takmičarski deo 19. Svetskog prvenstva u raftingu.

Reprezentacija Srbije je u najjačoj  Open Men kategoriji u spustu zauzela 11. mesto sa rezultatom 58:13,96, a u ukupnom plasmanu je Svetsko Prvenstvo završila na 10.mestu. 

Pobednik trke u spustu je reprezentacija Brazila, koja je sa vremenom 53:50,11 i samo 7,45 sekundi ispred Japana, na ukupan saldo dodala maksimalnih 350 poena iz spusta i po deveti put postala šampion sveta u raftingu u muškoj konkurenciji. U tesnoj borbi za treće mesto, Hrvatska je bila sa 54:23,32 za svega 4,76 sekundi bolja od Argentine, ali je Argentina u ukupnom plasmanu, zbog boljeg skora u drugim disciplinama, zauzela treće mesto. Peto mesto je osvojila i ukupnom plasmanu potvrdila Češka Republika, Bosna i Hercegovina je bila šesta, Slovenija sedma. Australija je dobrim spustom osvojila osmo mesto, čime je popravila svoj ukupan plasman na 9. mesto, devetoplasirana u spustu Nemačka je na kraju u ukupnom plasmanu bila osma. Deseto mesto u spustu je zauzela reprezentacija Kzahstana, koja je na kraju u ukupnom plasmanu bila 11., a naša reprezentacija u sastavu Uroš Puzović, Aleksa Novaković, Duško Baranac i Nemanja Puzović je bila jedanaesta u spustu, odnosno deseta u ukupnom plasmanu. Iza Srbije su ostale 12. Rumunija, 13. Velika Britanija, 14. Mongolija i 15.Mađarska.

U ženskoj Open Women konkurenciji među 14 reprezentacija, najuspešnija je bila Češka Republika koja je osvojila prvo mesto u spustu i ukupnom plasmanu ispred Japana i Sjedinjenih Američkih Država.

Takmičenja su održana i u konkurencijama Master (+40 godina) gde je u muškoj konkurenciji od 10 reprezentacija Češka bila prva ispred Bosne i Hercegovine i Brazila, a u ženskoj takođe Češka ispred Slovačke i Argentine. Juniori (U23) Australije su bili prvi ispred Japana i Češke, a juniorke (U23) Indonezije prve ispred Kanade i Japana, U omladinskoj konkurenciji (U19) Češka je u muškoj konkurenciji bila bolja od Hrvatske, a u ženskoj isto Češka ispred SAD.

Za danas je u Foči planirana ceremonija dodele medalja u ukupnom plasmanu i svečano zatvaranje Svetskog prvenstva u raftingu. 

 

 

Galerija slika: