Obuka raftinga za brodarce kao zahtev buduće profesije

Bezbednost na vodi / Reke / Univerzitetski rafting

ОБУКА РАФТИНГА ЗА БРОДАРЦЕ КАО ЗАХТЕВ БУДУЋЕ ПРОФЕСИЈЕ

 

Учесници у настави под мониторингом њихових наставникана Савском језеру, савладали су још један, за њихов будући рад у струци, важан степеник на успону у професионалној каријери. Ученици Средње школе за бродарство бродоградњу и хидроградњу из Београда у пратњи професора спорта и физичког васпитања др Дејана Гавриловића и мр Срећка Палежевића, успешно су завршили основну обуку управљања рафтом и основне спасилачке процедуре на води.

Програм обуке будућих наутичара речног и поморског смера, поред свих стручних предмета захтева управљање низом сложених пловила. Један од првих степеника у школовању је управљање пловилима без сопственог погона, односно уз помоћ весала.

У систему методике обучавања, рафтинг је захвалан због своје специфичности, при чему тимски рад заузима примарно место за постизање успеха и извршавање комплексних задатака на води. Рафт има посебан дизајн прилагођен пловидби на дивљим водама са ниским тежиштем и великом газном површином чиме је обезбеђен стабилитет, иначе један од фактора сигурности на води нарочито у раду са почетницима.

Наведени услови, али и приложене фотографије говоре сами за себе и правдају ову веслачку активност,која полако али сигурно улази у редовни план обуке будућих бродараца чије знање на води је неопходно у професионалном смислу. Обука бродараца саставни је део стратегије развоја рафтинга у Републици Србији где је планирано да обучене екипе Бродарске школе учествују у систему Школских такмичења под ингеренцијом РАСа.