Drinska regata Ljubovija, Limski biatlon Priboj, Veseli spust Kraljevo 10-11.07.2021

Događaji / Reke / Turizam

Leto je doba godišnjih odmora ali i sve popularnijih regata na rekama širom Srbije.

Proteklog vikenda su se na tri reke u tri različita dela Srbije, održale tri velike turističko-rekreativne manifestacije

-      20. Drinska regata u organizaciji opštine Ljubovija i  rafting kluba "Drinska regata" iz Ljubovije je održana u subotu 10.jula. Učesnici regate su se spuštali u čamcima niz 40 kilometara dugu deonicu Drine od Rogačice do Ljubovije. Na regati je učestvovala i resorna ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija, a opština Ljubovija je organizovala brojne prateće događaje koji su privukli veliki broj gostiju. Prateći programi Drinske regate u Ljuboviji traju oko dve nedelje.

-      U organizaciji opštine Priboj i udruženja "Jastreb" iz Priboja, održan je Limski Biatlon. Na mirnijem delu Lima, od Priboja do Sjeverina je organizovan spust niz Lim, ovog puta bez prolaska kroz opštinu Rudo i najatraktivnije bukove na ovom delu reke - Valine. Ipak, i ovaj događaj je doprineo popularizaciji raftinga jer je privukao veliki broj gostiju iz zemlje i inostranstva. Opština Priboj je u petak i subotu organizovala atraktivne koncertne događaje u okviru tradicionalnog muzičkog festivala "Lim Fest".

-      U organizaciji opštine Kraljevo i Kajak kluba "Ibar" iz Kraljeva, u nedelju 11.jula je održan tradicionalni 32. Veseli spust na kome su se učesnici spuštali čamcima od tvrđave Maglič do Mataruške Banje, a jedan deo najizdržljivijih i najupornijih učesnika je nastavio i do Kraljeva. U sklopu manifestacije je u centru Kraljeva prethodne večeri održan i koncert Harisa Džinovića, a i ovaj događaj je privukao veliki broj gostiju.

Nakon prošlogodišnje pauze zbog epidemijske situacije, regate u Srbiji su ponovo aktuelne, više desetina hiljada ljudi je proteklog vikenda uživalo na rekama Srbije.

Rafting klubovi i članovi RAS su u velikom broju učestvovali na ovim događajima, ohrabrujuće je što se na svim rekama vodilo računa o bezbednosti svih učesnika i što se pokazalo da su reke u Srbiji izuzetan prirodni resurs za zdraviji i kvalitetniji život naroda, razvoj sporta i rekreacije, ali i da ovakvi događaji imaju izuzetno dobar turistički i razvojni potencijal.