Rafting na Ibru sa studentima i profesorima Državnog Univerziteta u Novom Pazaru

Bezbednost na vodi / Ekologija / Reke / Univerzitetski rafting

Dana 26.juna 2021. godine u okviru predmeta Aktivnosti u prirodi, na kom je predmetni profesor Omer Špirtović i asistent Rifat Mujanović sa Državnog Univerziteta u Novom Pazaru, studenti studijskog programa za Sport i fizičko vaspitanje obavili su rafting spust na reci Ibar, na delu od Polumira do tvrđave Maglič. Opremu i čamce za rafting su obezbedili Rafting Klub Tifran iz Beograda i Rafting Klub Kebone iz Polumira, a ispred raftera su učestvovali i studente proveli kroz prelepu Dolinu jorgovana i Ibarsku klisuru - Željana Čingelić, juniorska reprezentativka Srbije u kajaku na divljim vodama i takmičar KK Ibar iz Kraljeva i RK Kebone iz Polumira, Božidar Radomirović iz RK Kebone i Dušan Jokić, potpredsednik Rafting asocijacije Srbije i član RK Tifran iz Beograda.

Na delu klisure Ibra dugom oko 15 kilometara, studenti su se upoznali sa osnovnim tehnikama veslanja u rafting čamcu, savlađivanjem i "čitanjem" toka reke, postupanjem i reagovanjem u kriznim slučajevima ispadanja iz čamca, a sve to u opuštenoj i prijateljskoj atmosferi. Studenti su pokazali vrlo visok nivo zrelosti, discipline i zainteresovanosti za rafting.

Kombi prevoz studenata je obezbedio Sportski savez Novi Pazar, projektom je sa studentske strane koordinirao Raid Mekić, a uz veliku pomoć Harisa Gegića, direktora Regionalne Turističke Organizacije Sandžaka Novi Pazar i Rifata Zahitovića, direktora centa za kulturu, sport i turizam Opštine Tutin, sa kojima je bilo govora o ulozi raftinga u celokupnoj turističkoj ponudi, nastavku saradnje iz 2019, kada je uspešno organizovana manifestacija "Ibarski Saladžije", ali i popularizaciji raftinga među stanovnicima i posetiocima Novog Pazara i Tutina i uključivanju raftinga kao sastavnog dela turističke ponude u pomenutim opštinama. 

Sa profesorima i studentima Državnog Univerziteta u Novom Pazaru je dogovorena dalja saradnja između RAS i ove visokoškolske ustanove, koja je započeta u aprilu 2019. godine kada su studenti DUNP učestvovali na Univerzitetskom Prvenstvu Srbije u Priboju, a za očekivati je da će se uspostaviti i bolja i tesnija saradnja i sa Sportskim savezom Novog Pazara i tamošnjim sportskim klubovima.