Kup Srbije 2021

Ljubovija, Lajkovac, Brodarevo Državna takmičenja

U 2021. godini su održana tri takmičenja za Kup Srbije :

26. juna u Vrhpolju (opština Ljubovija) na Drini je održano takmičenje u disciplinama sprint, paralelni sprint i spust, a najuspešniji u konkurenciji 8 timova je bio Rafting Klub MRI iz Lajkovca.

U Lajkovcu, na Kolubari je 7. avgusta održano drugo kolo Kupa Srbije, učestvovalo je 5 ekipa, a u dve discipline (sprint i paralelni sprint) je najuspešniji bio RK Eko Lim iz Priboja.

24.oktobra u Brodarevu je održano treće kolo Kupa Srbije, RK Eko Lim je i ovde bio najuspešniji u konkurenciji 3 tima.

 

U konačnoj tabeli za Kup Srbije se sabiraju svi bodovi, pa je prvo mesto pripalo Rafting Klubu Lim Lučice iz Prijepolja, koji su učestvovali na sva tri takmičenja, i na taj način sakupili najviše bodova.

Rafting Klub Lim Lučice je dobio i prelazni pehar, koji će ostati kod njih do kraja 2022. godine kada će se znati novi pobednik Kupa Srbije.

 

Za razliku od Prvenstva Srbije koje se održava po jednom u toku kalendarske godine u R6 i R4 kategoriji i koje je merodavno kao kvalifikaciono takmičenje za reprezentaciju Srbije i učešće na Evropskim i Svetskim Prvenstvima u raftingu u organizaciji Internacionalne Rafting Federacije, Kup Srbije je osmišljen kao nezvanično takmičenje koje za cilj ima popularizaciju raftinga i mogućnost da se u takmičarskom raftingu oprobaju i mladi, veterani, rekreativci kao i početnici u ovom sportu.

Nakon početne 2019, u kojoj su održana dva Kupa u raftingu (u Arilju na Velikom Rzavu 21.aprila 2019 i u Leposaviću na Ibru 26.jula 2019), "pandemijske" 2020. gde je posle mnogo otkazanih manifestacija održan Kup u Brodarevu 26.septembra 2020, u ovoj godini smo i pored brojnih poteškoća, jer je situacija sa koronom opet otežavala sve, ipak organizovali tri Kup takmičenja, što je uz dva Evro Kupa i Prvenstva Srbije učinilo 2021.godinu uspešnom.

Ukoliko nam okolnosti to budu omogućavale, verujemo da će u 2022. godini biti održano više Kup takmičenja, na više lokacija širom Srbije.