Ekološko-obrazovna akcija sanitarne obrade Čukaričkog rukavca pod organizacijom, učešćem i monitoringom članova i komisija Rafting asocijacije Srbije

Događaji / Ekologija / Reke

ЕКОЛОШКО-ОБРАЗОВНА АКЦИЈА, САНИТАРНЕ ОБРАДЕ ЧУКАРИЧКОГ РУКАВЦА ПОД ОРГАНИЗАЦИЈОМ, УЧЕШЋЕМ И МОНИТОРИНГОМ ЧЛАНОВА И КОМИСИЈА РАФТИНГ АСОЦИЈАЦИЈЕ СРБИЈЕ

 

У недељу 14.06.2020. године у периоду од 09 до 11 сати, извршена је организована еколошко-образовна акција Факултета спорта и физичког васпитања Универзитета у Београду. У акцији је извршена санитарна обрада акваторије Чукаричког рукавца на потезу од Новог моста на Ади до ушћа Топчидерске реке. Овај сектор представља један од највећих еколошких проблема акваторије града Београда, а уједно је и простор на коме се изводе тренинзи и наставни процес већег броја активности на воденим површинама Факултета спорта и физичког васпитања и веслачких клубова (Графичар, Црвена Звезда - Београд, Партизан” и Сава) и кајакашких клубова (ККМНК ”Београд”, КРСН ”Савска оаза”). Овај простор је веома значајан јер се ту већ годинама врши обука свих универзитетских екипа које су учествовале на националном универзитетском првенству у рафтингу. Приликом санитарне обраде из воде и приобаља уклоњено је близу 2000 килограма разноврсног отпада. У акцији је учествовало 80 студената Факултета са њиховим наставницима.

Здруженом акцијом са воде уз употребу кајака и рафт чамаца и људи са копна који су у појединим ситуацијама морали примењивати алпинистичке технике, уз употребу пионирског алата и импровизованих средстава, третирана је обала у дужини од приближно 300 метара. Примењене технике претходно усвојене на практичној настави предмета Активности у природи су се показале изузетно корисним, чиме се потврдила њихова употребна вредност у акцијама које су изван уобичајеног оквира образовног процеса Факултета. Еко-едукативна акција је била осмишљена у форми показне вежбе за присутне студенте. Тежиште акције је било усмерено на усвајање комплексних процедура, безбедносно-здравствено-превентивних аспеката са циљем да студенти стекну довољно знања и умења да у будућности самостално иницирају сличне подухвате, учествују у њима и самостално их организују у основним и средњим школама и спортским клубовима и организацијама.

Наведена акција је одобрена од надлежне институције ЈВП ”Србијаводе” и изведена је уз несебичну помоћ чланова РАС-а : Спортског удружења за афирмацију рекреативног спорта, активности у природи и заштиту природе Pro OUTDOOR Team из Београда, рафтинг клуба ”Тифран” из Београда, Кајак-кану клуба ”Никола Тесла” из Земуна и Рафтинг клуба ”Еко Лим - Прибој”.

Акција је имала подршку и од стране  ЈП ”Ада Циганлија”, Еколошко-спортског покрета ”ТРН” из Ивањице и ЈКП ”Градска чистоћа”којима се овим путем захваљујемо.

Треба неизоставно напоменути да је еко-акција била реализована захваљујући спонзорству фирми: БИЛД д.о.о. и Баргос ЛОА из Београда.

Поред клубова - чланова Рафтинг асоцијације Србије, акцијом су управљали чланови комисија : др Жељко Рајковић, др Владимир Милетић и др Зорица Давидовић. Акција је садржала кратко предавање др Давидовић, које је обухватило све неопходне информације везане за исправни приступ овом еколошком подухвату.

Наведена акција представља један од практичних примера теренског рада Комисије за екологију РАС-а, чиме овај документ представља извештај наведене Комисије. Иначе акција је спроведена у саставу пројекта ”Програми заштите животне средине - ЕКОД” који је покренут 2014. године од стране чланова Комисије за екологију РАС-а.

 

Аутори приложених фотографија из галерије су : Петар Павловић, Марија Филиповић, Никола Јокић и Никола Павловић.

Dokumenta: