Kup Srbije, Drina, Vrhpolje, Ljubovija 26.06.2021

Reka Drina je nadaleko poznata po čuvenim Drinskim splavarima koji su decenijama sa visokih planinskih šuma Drinom prevozili drvenu građu u velike gradove. Na tradiciji splavarenja, nastale su letnje turističke manifestacije - popularne Drinske regate na kojima se učesnici regate, kojih nekada ima i po više desetina hiljada, voze gumenim čamcima niz reku Drinu, a proteklog vikenda Drina je po prvi put bila centralno mesto održavanja nekog zvaničnog rafting takmičenja* (2007-2009 su u Foči održavana takmičenja u raftingu, gde se spust održavao na Drini, ali je centralno mesto za takmičenja bila njena pritoka, reka Ćehotina).

Kapetana Luka, mesto Vrhpolje, opština Ljubovija je bila mesto održavanja prvog takmičenja u 2021 za otvoreni Kup Srbije, čime je Rafting asocijacija Srbije, nakon organizovanih kup takmičenja u 2019 na Velikom Rzavu u Arilju i na Ibru u Leposaviću, i u 2020 na Limu u Brodarevu, nastavila da razvija i populariše takmičarski rafting.

Domaćini i organizatori takmičenja, Kapetan Zoran Vojinović i Rafting Klub Drinska Regata su se potrudili da sve protekne u najboljem redu i da učesnici takmičenja uživaju u predivnom prirodnom ambijentu i u prijateljskoj sportskoj atmosferi. Takmičenje se održalo u tri discipline : sprint, paralelni sprint (head2head) i spust, za regularnost suđenja je bio zadužen IRF sudija Dragan Sretenović uz pomoć Ivana Simića, a takmičilo se ukupno 8 ekipa, 7 muških i samo jedna, ali pobednička ženska ekipa iz Rafting Kluba Tifran.

U muškoj konkurenciji, zasluženo prvo mesto je osvojio RK MRI iz Lajkovca koji je pobedio u sve tri discipline, borba za drugo mesto je vođena između Rajske Plaže Bratunac i kombinovanog tima MRI i Tifran koji je nastupao pod imenom MRI 2. Rajska Plaža Bratunac je u konačnom plasmanu bila druga, a MRI 2 treći. Četvrto mesto su zauzeli domaćini RK Drinska Regata iz Ljubovije, peta je bila ekipa Kolovrat Familija iz Prijepolja, šesti Lim Lučice, a sedmi su bili Drinski Splavari iz Badovinaca.

Kup Srbije u Vrhpolju je bio dobar uvod za predstojeće turističke manifestacije, Drinske regate, u Ljuboviji 10.jula i Bajinoj Bašti 17.jula, ali i dobar nagoveštaj da se do kraja godine organizuju kup takničenja i na drugim rekama u Srbiji. Za sada je potvrđeno da će se na Kolubari 7.avgusta održati takmičenje, očekuje se tačan datum takmičenja u Brodarevu (u toku septembra), a ukoliko bude mogućnosti, možda će se kup takmičenja u raftingu održati i na drugim rekama, jer cilj Kupa Srbije nisu vrhunski rezultati, nego popularizacija raftinga među rekreativcima i mladima koji nisu imali prilike da se upoznaju sa ovim divnim sportom.

 

Galerija slika: