Uporedna analiza RAS i RFSS

Takmičenje

2019. godina je bila vrlo uspešna za Rafting asocijaciju Srbije.

U aprilu nam je odobreno privremeno članstvo u Internacionalnoj Rafting Federaciji (IRF), a članstvo je potvrđeno na Kongresu IRF održanom u maju u Australiji (prilog4).

Internacionalna Rafting Federacija je u oktobru dobila status posmatrača u Globalnoj Asocijaciji Internacionalnih Sportskih Federacija (GAISF) sa sedištem u Švajcarskoj (prilog1).

IRF je tako postala svetska nadležna organizacija za rafting, a RAS je postao član te organizacije.

 

Ono što trenutno stvara zabunu oko rafting sporta u Srbiji jeste jedna podvala koja dolazi od strane Rafting Saveza Srbije (RFSS), koji se još uvek u Ministarstvu omladine i sporta tretira kao nadležni savez za rafting, iako on to nikako ne može da bude.

Naime, RFSS je bio član IRF (prilog5 od 2009), ali je suspendovan 2017 (prilog2) zbog neregularnosti oko takmičenja, a konačno je isključen iz IRF 2019 (prilog3)

2018 je RFSS bio jedan od osnivača Svetske Rafting Federacije (WRF) koju su predstavili kao nadležnu za svetski rafting, iako ona to nije, a to potvrđuje i odluka GAISF o nadležnosti IRF.

Osim toga, RAS je imao mnogo više uspeha od RFSS na međunarodnom planu.

Ženska reprezentacija Srbije do 23 godine je na IRF Evropskom prvenstvu u Bosni i Hercegovini osvojila 1., mesto a seniorska muška reprezentacija Srbije je osvojila 6.mesto.

U organizaciji RAS je u 2019 održano 5 takmičenja, u obe kategorije raftinga (R4 i R6), u sve 4 discipline raftinga (slalom, sprint, paralelni sprint i spust) sa učešćem preko 30 timova iz Srbije iz oko 20 sportskih organizacija, od čega je 7 rafting klubova)

Podaci sa sajta "Rafting saveza Srbije" kažu da je održano samo jedno takmičenje u Zubinom potoku gde je učestvovalo svega 10 timova iz svega 8 sportskih organizacija od čega je samo 1 rafting klub (ostalo su nautički, veslački i drugi).

Rezultati sa takmičenja RAS i RFSS iz 2019  su u prilogu u dokumentima.

Broj klubova, broj takmičara, sportskih stručnjaka, međunarodnih sudija je apsolutno u korist RAS.

RAS ima ugovorenu saradnju sa više Fakulteta u Srbiji oko organizacije Univerzitetskog prvenstva.

Reprezentativci Srbije su obavili kompletne lekarske preglede u Republičkom Zavodu za Sport čime se pokazuje da RAS brine o zdravlju i pravilnom radu svojih sportista