Rafting sa studentima Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Državnog Univerziteta u Novom Pazaru

Bezbednost na vodi / Događaji / Ekologija / Reke / Univerzitetski rafting

Dana 18. juna 2022., na najtraktivnijem delu reke Ibra od mesta Ušća do Polumira, organizovan je rafting za studente Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Državnog Univerziteta u Novom Pazaru. Studente su predvodili profesor Omer Špirtović i asistent Rifat Mujanović, a rafting je održan kao deo nastave predmeta Aktivnosti u prirodi. Opremu i čamce su, kao i prethodne godine obezbedili Rafting Klub Tifran iz Beograda i RK Kebone iz Polumira, a četiri studentske posade raspoređene u 4 rafting čamca su predvodili : Slavko Trifunović, profesor fizičke kulture i trener Kajak Kluba Studenica iz Ušća, Veliša Velović i Dušan Jokić, članovi Rafting Kluba Tifran iz Beograda, a veštine upravljanjem rafting čamcem je svojim kolegama i prijateljima sa fakulteta je predstavio i Alen Tahirović, član Kajakaškog Kluba Stari Grad iz Novog Pazara i reprezentativac Srbije u kajaku na divljim vodama, ujedno i student Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Državnog Univerziteta u Novom Pazaru.

Četiri posade su prošle deo reke od Ušća koji vodi kroz slalom stazu Grmčić, na kojoj su u prethodne tri godine održavana Evro Kup i Državna Prvenstva u raftingu, kroz deo Doline Jorgovana do Polumira koji je i cilj staze za spust. Osim osnovne obuke iz bezbednosti i veslanja, studenti su se okušali i u sprintu, manevrima unutar bukova, veslanju u toku i kontratoku. Ostaje otvoren poziv da se pripremaju do septembra i oktobra kada su u planu Evro Kup takmičenja na Limu i Ibru, gde verujemo da će i Novi Pazar ponovo imati svoje predstavnike.

Državni Univerzitet u Novom Pazaru je učestvovao na Univerzitetskom Prvenstvu Srbije u raftingu, koje je održano u sklopu Evro Kupa 2019, u Priboju, i verujemo da će se nastaviti dobra saradnja između FSFV iz Novog Pazara i RAS.