РАФТОМ У ПОТПУНОЈ ИЗОЛАЦИЈИ ПЕРУЋАЧКОГ ЈЕЗЕРА

Reke / Turizam

РАФТОМ У ПОТПУНОЈ ИЗОЛАЦИЈИ ПЕРУЋАЧКОГ ЈЕЗЕРА

 

Јесењи период проведен у природи представља најживописнији временски простор који се треба лично доживети свим чулима. Овај ”шарени” амбијент, долази до изражаја нарочито у дивљини, као месту потпуне изолације од негативних утицаја урбане средине, где човек има могућност да осети прави ”додир природе”. Чланови Комисије за рекреативни рафтинг РАСа имали су прилику да посете једно овакво окружење скривено у срцу Националног Парка ”Тара”. За време посете, акценат је стављен на употребу рафт чамца у функцији транспортног и истраживачког средства циљног сектора акваторије Перућачког језера.

 

Део Комисије за рекреативни рафтинг РАС-а, уједно и представници удружења ”Хедонисти” и ”Pro OUTDOOR Team”, као редовни чланови РАСа, прошлог викенда имали су задатак да тестирају пловило рафт Р2 за потребе извођења будућих експедиција. Неведено пловило се показало као сјајно решење за транспорт веће количине логистике неопходне за дводневни боравак на терену, али и због своје релативно мале тежине и специфичне конструкције као дела комплетне опреме која се ручно транспортује. 

 

Метеоролошки услови и услови на води у току два дана проведених на терену кретали су се у опсегу између две крајности, почевши од олујног дана са изразитим таласима и карактеристичним амбијентом дивље воде, па све до потпуне бонанце са површином воде попут стакла, чију су хармонију реметили само завеслаји посаде чамца. Посада је била опремљена за актуелне временске услове. Веслање у оваквим сезонским условима било је специфично, а један од последњих викенда ове календарске године искоришћен је за одлазак на воду. Променљиви временски услови ипак су омогућили да се планирана акција успешно приведе крају. 

 

Пловило је оправдало очекивања и у потпуности је остварен циљ изласка на воду. Изведена акција представљала је сегмент припрема за будуће акције, које се могу спроводити у рекреативне сврхе у форми редовних активности које би поред свих осталих активности требале да буду у саставу годишњег плана Рафтинг асоцијације Србије. У Београду, 31.10.2020. године                                                       Рафтинг асоцијације Србије

Комисија за Рекреативни рафтинг

 

др Владимир Милетић с.р.

Дарко Васић с.р.