Euro Kup - Čunovo (Slovačka)

Događaji / Takmičenje

Preuzeto sa sajtova Internacionalne Rafting Federacije (IRF) i Češke Rafting Federacije (SVOČR) :

21. i 22. maja je na stazi Čunovo kod Bratislave održana prva trka Evro Kup serije u 2022. godini. Takmičenje je organizovano i bodovano kao Evro Kup, Državno prvenstvo Slovačke i Nacionalni kup Češke Republike, a učestvovali su timovi iz Slovačke, Češke i Nemačke. Između ostalih timova, takmičilo se i više reprezentativnih selekcija ove tri zemlje kojima je ovo bila prilika kao poslednja provera pred nastupajuće Svetsko Prvenstvo u raftingu koje će se održati naredne nedelje u Bosni i Hercegovini. Takmičenje je trajalo dva dana, a trke su organizovane na oba kanala prostora za vodene sportove u Čunovu. U subotu su trke održane na desnom, a u nedelju na levom modernizovanom veštačkom kanalu. Oba dana su voženi dvokružni slalom i sprint.

U subotu su održana takmičenja po pravilima Češke rafting federacije, pošto je održan nacionalni kup Češke. Rafting timovi su bili podeljeni po kategorijama (U19, U23, Open, Master), večina timova je bez problema prošlo sprint, ali je slalom bio veliki izazov za mnoge timove, pa su gledaoci bili svedoci čestih prevrtanja i nehotičnog plivanja. Organizatori su na kraju dodelili i specijalnu nagradu za najbolji plivački nastup. Ipak, stazu su pohvalili svi učesnici.

U nedelju je sličan scenario bio na dnevnom redu. Takmičenje je organizovano po Evro Kup pravilima, samo u kategoriji Open, a novi, modernizovani kanal je bio veliki izazov za brojne posade i u disciplini sprint, pa su gledaoci mogli videti česta prevrtanja čamaca. Slalom staza je bila vrlo izazovna, ali je većina ekipa je prošla bez greške, pa su o plasmanu odlučivale brzina i čisti prilazi kapijama.

Takmičenje je organizovano u čamcima Gumotex Colorado, a na kraju oba takmičarska dana posadama koje se spremaju za Svetsko prvenstvo, organizatori su obezbedili trening na slalom stazi u Gumotex Pulsar čamcima, što je većina ekipa i iskoristila.

Svi učesnici su izrazili veliko priznanje organizatoru, koji je priredio kvalitetan rafting događaj koji je toliko nedostajao tokom restrikcija zbog kovid-19. Prostor za vodene sportove Čunovo nudi velike mogućnosti i one su ovog vikenda u potpunosti iskorišćene.

Naredna Evro Kup takmičenja će se održati u Češkoj :

-     18-19.juna EC Trnavka u kategoriji R4 i disciplinama slalom i sprint, na veštačkoj stazi Želiv, težine WW4 (staza nije za početnike), informacije na jan.vavra@svocr.cz

-     21-22.avgusta EC Lipno, staza "Devils Stream" (Đavolji potok), u disciplini spust i kategorijama R4 i R6, informacije na libor.peska@svocr.cz