Srećna Nova 2021. godina

Godina za nama je bila teška, protekla je u znaku epidemije, pratećih vanrednih mera i ograničenja i stalne neizvesnosti.

Brojni sportski događaji su odloženi ili otkazani, među njima i najznačajnija takmičenja u raftingu.

Svetsko prvenstvo u raftingu koje je trebalo da se održi u Kini u avgustu 2020. je odloženo za avgust 2021., Evropsko prvenstvo koje je trebalo da se održi u Češkoj republici u junu 2020 je otkazano.

Klupska evropska takmičenja sa početkom godine uglavnom otkazivana ili odlagana, pa je prvi Evro-kup ove godine održan tek 22-23. avgusta u Češkoj.

Pored Češke koja je organizovala 4 takmičenja u avgustu i septembru (Troja, Lipno, Češke Budejovice i Trnavka) i Rusije gde je od 22.10.-4.11. održano državno prvenstvo i kup (reka Belaja, Republika Adigeja) uz učešće 67 timova iz cele Rusije, i Rafting asocijacija Srbije je uspela u teškim uslovima da održi tri takmičenja u 2020 :

- 26.09. u Brodarevu na Limu je održan memorijalni spust "Esad Kurbegović". 8 timova se takmičilo u disciplini spust u kategoriji R4, a najbolja je bila ekipa Dajak iz Banja Luke. Ženski tim RK Eko Lim iz Priboja je bio jedini u ženskoj konkurenciji. Trka se bodovala za Kup Srbije.

- 03.10. u Ušću na Ibru je održan Evro Kup u kategoriji R6. Ovde je učestvovalo 6 timova u muškoj konkurenciji gde je opet bio najbolji Dajak, i 1 ženski tim RK Kebone. Timovi su se takmičili u tri discipline (slalom, sprint i spust)

- 21.11. u Priboju na Limu je održan Evro Kup i treći memorijal "Aleksa Kojadinović" prvobitno planiran za kraj maja. 4 tima su se takmičila u sve 4 discipline po vrlo hladnom vremenu, a najuspešniji je bio RK Eko Lim iz Priboja.

Pored pomenutih takmičenja, zbog objektivnih okolnosti je otkazano više takmičenja ranije zakazanih za 2020. godinu (Kup Srbije R4 u sve 4 discipline u Arilju na Velikom Rzavu, sprint i paralelni sprint u okviru manifestacije Spust bez Granica od Leposavića do Raške na Ibru, spust od Priboja do Sjeverina na Limu) kao i mnogi drugi rafting događaji.

Rafting asocijacija Srbije je u 2020. godini potpisala veći broj sporazuma o saradnji sa uglednim visokoškolskim ustanovama, nacionalnim rafting savezima iz drugih zemalja kao i drugim organizacijama koje u budućnosti mogu da sarađuju sa RAS u obostranom interesu. Članovi RAS su održali nekoliko obuka u raftingu za školarce i studente, napisano je više naučnih radova i članaka na temu raftinga, održavane su akcije čišćenja reka i njihovih priobalja, kao i brojne rekreativno-turističke i istraživačke akcije, tako da je s obzirom na objektivno teške okolnosti, aktivnost članova RAS bila na vrlo zadovoljavajućem nivou.

Nadamo se da će u narednoj godini situacija biti bolja i da će se sve aktivnosti i događaji u raftingu nesmetano održavati.

 

Želimo vam srećnu i uspešnu Novu 2021. godinu.

 

Rafting asocijacija Srbije