Na jezeru Gazivode uspešno održana obuka raftinga budućih profesora sporta

НА ЈЕЗЕРУ ГАЗИВОДЕ УСПЕШНО ОДРЖАНА ОБУКА РАФТИНГА БУДУЋИХ ПРОФЕСОРА СПОРТА

 

 

Центар за екологију и развој спорта - ЦЕРС, смештен на обали језера Газиводе, 23. и 24. јуна био је место на коме је Факултет спорта и физичког васпитања из Лепосавића Универзитета у Приштини, организовао наставу предмета Активности у природи. Четврта година за редом да се на овој акваторији студенти Факултета обучавају примењеном пливању, спасавању на води, управљању моторним чамцима, управљању воденим скутерима, скијању на води, веслачким активностима, једрењу на дасци као и многим другим спортско - рекреативним активностима на воденим површинама предвиђеним планом и програмом наведеног предмета. 

 

Због могућности да се већи број студената истовремено нађе у својству посаде на специфичном пловилу у коме сви добијају значајну улогу у позиционирању и његовом управљању, рафтинг као један од представника веслачких активности високо се котира од стране учесника у настави.

Након теоријских предавања, припремних радњи, практичне обуке, усвајања основних веслачких елемената и стандардних процедуралних радњи посаде на копну и води, рафтинг је примењен у пракси за потребе такмичења посада у модификованој дисциплини спринта на мирној води.

Поред увеславања посада, студенти су појединачно имали прилике да се опробају у спасилачким активностима, са посебним освртом у прецизном руковању сигурносним плутајућим ужадима.

Овом обуком практично је обезбеђено неколико потенцијалних посада рафта, који могу да учествују у такмичењима како на Универзитетском нивоу, тако и на нивоу спортских клубова - будућих чланова Рафтинг асоцијације Србије.

Поред разноврсне и квалитетне обуке пружене присутним студентима, постигнут је усмени договор о корацима за будућу институционалну сарадњу ЦЕРС-а и РАС-а.

 

Организатори о извођачи наставног процеса били су наставници, доценти ФСФВ из Београда, уједно и чланови у неколико Комисија Рафтинг асоцијације Србије, др Жељко Рајковић и др Владимир Милетић.

 

Проширена галерија слика се може видети на сајту :

http://www.aktivnostiuprirodi.com/gallery/

Galerija slika: