IRF Svetsko Prvenstvo 2024 otvoreno u Banja Luci

Светско првенство у рафтингу Међународне рафтинг федерације 2024. је сада званично почело. Свет по трећи пут долази у Бањалуку на овај значајан рафтинг догађај.

Уважене госте је пожелео Александар Пастир, директор манифестације. Фото љубазношћу СрпскаЦафе-а

Више од 400 такмичара из 20 нација окупило се синоћ на свечаном отварању стадиона у граду Крупи на Врбасу, тик уз обалу Врбаса. Такмичење на Врбасу биће прилика да цијели свет види велики потенцијал за рафтинг који Република Српска има, саопштио је Рафтинг клуб "Кањон", организатор овогодишње манифестације.

„Поносан сам што је Бањалука трећи пут домаћин овако значајног догађаја. Треба да будемо поносни на оно што радимо, Бања Лука и Крупа на Врбасу пишу историју“, истакао је директор манифестације Александар Пастир. Он је захвалио свим институцијама, граду Бањалуци, а прије свега волонтерима Рафтинг клуба Кањон који су несебично и здушно радили да све ово постигну. „Ово такмичење посвећујемо Крупи на Врбасу, нашим људима и волонтерима“, рекао је Александар Пастир и пожелео свима успешно такмичење.

Џо Вилис Џонс, председник ИРФ-а, изразио је осећај срдачне добродошлице и среће због повратка на Врбас. Фото љубазношћу СрпскаЦафе-а

Поздрављајући тимове, званице и људе у региону, председник ИРФ-а, Џо Вилис Џонс, поновио је осећања Александра Пастира у свом поздравном говору: „ Радећи заједно као једна породица, ми смо јаки и можемо да створимо прилике да своје животе и наше спорт још бољи. Ово је наш сан и срећан сам што могу да кажем да смо заједно на путу да наш олимпијски сан постане стварност.

Подједнако важно, Светско првенство у рафтингу је прослављање нашег пријатељства широм света. Реч је о срећи коју осећамо када се окупимо са својом рафтинг породицом на прелепим местима попут Врбаса.

Желим да се захвалим локалној заједници која нас је поново дочекала овде, и по трећи пут нам је отворила своја врата и била домаћин нашег Светског првенства.

Џо Вилис Џонс је такође посебно истакао званичнике и судије ИРФ-а, који су сви волонтери, који су допутовали овамо издалека да дају своје време и таленте. Он им се захвалио на снажном залагању и неуморним напорима да ово првенство буде успешно.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић изразио је понос на подршку и доприносе народа Републике Српске. Фото љубазношћу СрпскаЦафе-а

На крају, председник ИРФ-а, Џо Вилис Џонс, пожелео је свим такмичарима много среће и спортског духа на такмичењу, и поделио колико је „веома почаствован и веома поносан“
што је део ове речне породице и замолио све окупљене да нам се придруже у обележавање такмичења у рафтингу.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић посебно је истакао да су Бањалука и цијела Република Српска показали снагу да за само шест месеци организују овако велику манифестацију, која ће трајати четири дана. Драшко Станивуковић је закључио да „ показује велико гостопримство и да смо најгостољубивији људи на свету и да смо спремни да дочекамо више од 400 такмичара из 20 земаља” .

У име предсједника Републике Српске Свјетско првенство у рафтингу 2024. отворио је министар трговине и туризма Денис Шулић. Фото љубазношћу СрпскаЦафе-а

У име предсједника Републике Српске Свјетско првенство у рафтингу 2024. отворио је министар трговине и туризма Денис Шулић, рекавши да је ово сједиште свјетског рафтинг спорта.

„Добро дошли у Републику Српску, земљу поносних људи, нетакнуте природе и савршене гастрономске понуде. Велика ми је част што у име предсједника Републике Српске Милорада Додика отворим Свјетско првенство у рафтингу, које се по трећи пут организује овдје, у Републици Српској“, рекао је Шулић. 

Он је свим такмичарима пожелео много спортских успеха, уз поруку „нека победи најбољи“.

Свјетско првенство у рафтингу, на којем ће учествовати више од 60 екипа из 20 земаља, свечано је отворено на фудбалском стадиону у бањалучком селу Крупа на Врбасу. Спринт и Хеад-то-Хеад (Х2Х) трке одржаће се на стази Бијели бук, слалом у кањону Тијесно и спуст од Крупе до Карановца. Пренос трке уживо можете пронаћи на Јутјубу:

https://www.youtube.com/watch?v=Vik0TWG3s4Y