IRF R4 Svetski Kup Vrbas Banja Luka - 2-4.jun 2023

Nakon prošlogodišnjeg 19. Svetskog Prvenstva u raftingu, Rafting Klub Kanjon, Grad Banja Luka i Rafting Savez Republike Srpske (BiH) su organizovali još jedan kvalitetan rafting događaj, ovog puta u klupskoj konkurenciji - Svetski Kup i Memorijal "Branka Štulić" 2-4.juna 2023. Takmičilo se ukupno 19 timova (16 u muškoj i 3 u ženskoj konkurenciji) iz 9 država, a poseban kvalitet ovom takmičenju su dale ekipe iz Rusije : GASU 1, GASU U23 i Tomsk Odisej koji su u muškoj konkurenciji zauzeli prva tri mesta i tim Jenisejuška koja je ženskoj konkurenciji bila prva.

Odličan kvalitet su pokazale ekipe GASU 1 i GASU U23 u sprintu gde su sa vremenima 79,22 i 79,43 bili za 3 sekunde bolji od trećeplasiranog Dajak Kluba iz Banja Luke sa vremenom 82,49. Četvrta je bila Cetina Raft iz Hrvatske sa 83,47, a odmah za njima petoplasirani naš Rafting Klub Eko Lim iz Priboja u svom prvom ovogodišnjem učešću na nekom rafting takmičenju sa 83,88, a dalje su od šestog mesta bili plasirani KKK Končar iz Hrvatske, Tomsk Odisej iz Rusije, RS Salzatal iz Austrije, SRK Bosna iz Zenice, Phoenix iz Velike Britanije, Dajak 2, Rastočki Mlinari iz Hrvatske, Gimpex iz Slovenije, Mares Outdoor Events iz Rumunije, ISS Zenica i SRK Bosna U19. U ženskoj konkurenciji tim Jenisejuška iz Rusije je sa vremenom 88,78 bio ubedljivo ispred RT Končar iz Hrvatske sa 102,73 i Hungaroraft WT iz Mađarske sa 104,01

U paralelnom sprintu ekipa RK Eko Lim je u prvoj rundi pobedila ekipu RK Gimpex Straža iz Slovenije, a u četvrtfinalu im je protivnik bila moćna ruska ekipa GASU sa Altaja. Nakon vođstva našeg tima, na drugoj bovi se u duelu desio peh u kom je probušen čamac RK Eko Lim, pa je pobedu odneo tim iz Rusije. Zbog tog peha sa čamcem i lošijeg vremena prolaza , RK Eko Lim je zauzeo tek 8.mesto, pa ostaje žal za polufinalem i borbom za neko od prva 3 mesta. Najbolji u H2H su bili GASU 1, Tomsk Odisej je bio drugi, a Rafting Sport Salzatal iz Austrije treći. U ženskoj konkurenciji, Jenisejuška opet prva, Hungaroraft drugi, Končar treći.

Slalom je opet doneo brojna uzbuđenja na izvanrednoj stazi u kanjonu Tijesno. GASU 1 sa vremenom od 165,11 u drugom slalomu je postavio nove standarde u ovoj disciplini, a blizu im je bio Tomsk Odisej sa 172,27. Treći je bio GASU U23 sa 186,29 čime su pokazali izuzetan kvalitet Ruskih timova i nivo takmičenja na njihovim rekama. Dalje su plasirani bili 4. Končar sa 198,73, 5. Dajak sa 202,00, 6. Gimpex sa 207,35, a naš RK Eko Lim je bio 7. sa boljim vremenom u drugom slalomu 213,03 ispred ostalih 9 ekipa. I u ženskoj konkurenciji se potvrdila velika razlika između ruskih ekipa i timova iz našeg regiona : Jenisejuška ubedljivo prve sa 210,36 iz drugog slaloma, Hungaroraft 326,20 a Končar 339,13.

Nedelja, završni dan takmičenja je bio rezervisan za spust, prva tri mesta su i ovde zauzeli timovi iz Rusije : GASU 1 52:18.67, GASU U23 52:28.83 i Tomsk Odisej 52:37.76 , odlično četvrto mesto zauzeo je KKK Končar iz Hrvatske sa 53:00.56, peti je bio domaći tim Dajak sa 53:20.28, a naš RK Eko Lim je zauzeo šesto mesto sa vremenom 54:34.43 u foto-finišu za samo 2,33 sekunde ispred Austrijskog RS Salzatala, a dalje su na cilj dolazili timovi iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Velike Britanije i Rumunije. U ženskoj konkurenciji Jenisejuška 1:02:39.45 ispred Končara sa vremenom 1:05:28.48.

U konačnom plasmanu GASU 1, GASU U23, Tomsk Odisej prva tri mesta, KKK Končar četvrti, Dajak peti, naš RK Eko Lim šesti, Salzatal sedmi, Gimpex osmi, Cetina deveta, Dajak 2 deseti, Phoenix jedanaesti, Bosna 12., Mares Outdoor Events 13. Rastočki Mlinari 14., ISS 15,, Bosna U19 16, u ženskoj konačan plasman Jenisejuška, Končar, Hungaroraft. 

Organizacija kao i uvek na vrhunskom nivou, Vrbas je nezaobilazno mesto za susret vrhunskih rafting timova i sve čestitke za profesionalizam i organizaciju Aleksandru Pastiru, RK Kanjon, Gradu Banjaluci, Rafting Savezu Republike Srpske, Goranu Loliću i sudijskom timu na profesionalnom suđenju, sportskim prijateljima iz RK Dajak na fer pleju i gostoprimstvu.

Globalne političke prilike su uticale da Rusija odustane od učešća pod neutralnom zastavom IRF na prošlogodišnjem Svetskom Prvenstvu, ali ostvareni rezultati na ovom takmičenju pokazuju da bi timovi iz Rusije bili u konkurenciji za najviša odličja rame uz rame sa ekipama iz Brazila, Japana i Češke Republike. Ovi rezultati su plod velikog rada unutar Ruske Rafting Federacije, gde se sistemski radi sa mlađim kategorijama i gde se održavaju takmičenja na svim nivoima širom cele države koja ima više desetina vrlo kvalitetnih rafting timova. Sve čestitke timovima iz Rusije, Ruskoj Rafting Federaciji i njenom predsedniku Alekseju Širokovu, želimo da nastave sa dobrim radom i nadamo se da će se Rusija vratiti na zvanična svetska takmičenja i da će zauzeti mesta koja im pripadaju i koje zaslužuju.

Za naš tim Rafting Klub Eko Lim, ovo je bilo prvo takmičenje od Evro Kupa na Limu septembra prošle godine, pa je ovaj rezultat više nego dobar. Nemanja i Uroš Puzović, Aleksa Novaković, Duško Baranac i Dušan Bojović pod vođstvom Dejana Puzovića su dostojno reprezentovali Srbiju prošle godine na Svetskom Prvenstvu, a ove godine su i pored svih problema sa kojima se suočavaju uspeli da se vrlo uspešno takmiče sa ekipama koje imaju mnogo bolje uslove za rad. Finansijska situacija je uticala na to da naš tim nije bio u mogućnosti da učestvuje na ovogodišnjim Evro Kup takmičenjima u Rumuniji, Bugarskoj, Austriji, a pod znakom pitanja je i učešće na Evropskom Prvenstvu koje će se u avgustu održati u Češkoj Republici.

Problem je sistemski i višegodišnji i tiče se države Srbije koja izdvaja za rafting po nekoliko miliona dinara godišnje, ali ga daje organizaciji koja nije ni član Internacionalne Rafting Federacije, zvanične svetske međunarodne organizacije nadležne za rafting.

Za to vreme Rafting Asocijacija Srbije, bez podrške države, uspeva da učestvuje na dva velika međunarodna takmičenja, Evropskom Prvenstvu 2019 i Svetskom Prvenstvu 2022, uspeva da organizuje 5 Evro Kup takmičenja u raftingu u Priboju na Limu, 2 Evro Kupa i jedno Prvenstvo na Ibru i na desetine Kup trka, nezvaničnih takmičenja i drugih manifestacija i promocija raftinga širom Srbije, a sve aktivnosti RAS od osnivanja 2018. do danas se mogu videti na našem sajtu.

Nadležni u Ministarstvu omladine i sporta bi trebalo da se zapitaju i provere kome su davali novac za rafting svih ovih godina, a nama ostaje da se nadamo da će se taj loš odnos prema raftingu u Srbiji promeniti, jer iskustvo iz Rusije pokazuje da uz pomoć države mogu da se ostvaruju dobri rezultati, da se na dobar način promoviše svoja država i da se uloženo može višestruko vratiti.

Galerija slika: