Rafting vikend u Rumuniji

Događaji / Takmičenje

Prošlog vikenda grad Botošani na severu Rumunije bio je domaćin prvog Evro kupa u raftingu na jedinoj veštačkoj stazi u ovom delu Evrope. 

Događaj je bio odlično organizovan, takmičarima je ponuđen besplatan smeštaj, obroci i transferi do aerodroma, a učestvovalo je 12 rafting timova i 19 kajakaša iz četiri države (Rumunija, Češka Republika, Velika Britanija i Letonija) koji su se takmičili u sprintu, H2H, slalomu i spustu, odnosno kajakaškom slalomu i disciplini "boater x". 

 

U rafting disciplinama dominirala je češka ekipa Letgun koja je osvojila prva mesta u sve 4 discipline i takođe fantastično prošla slalom stazu bez penala.

Drugi u ukupnom poretku je bio tim iz Velike Britanije, Feniks, čije iskustvo na veštačkim stazama se lepo pokazalo.

Treći je bio tim „rumunskog tigra“ Young Spirit koji je ove godine osvojio bronzanu medalju u sprintu u juniorskoj kategoriji na Svetskom prvenstvu u Bosni i Hercegovini. 

 

U ženskoj konkurenciji su se takmičile dve ekipe:

Vointa Fete tim je završio na 2. mestu iza mnogo iskusnijeg ženskog tima MOE (Mares Outdoor Events) 

 

Takmičenja u kajaku su pružila mnogo akcije sa neizbežnim prevrtanjima i plivanjima, posebno tokom boater X kvalifikacija gde su se 2 ili 3 kajakaša utrkivala u eliminacionim trkama; timovi za bezbednost su imali pune ruke posla i radili su to sa zadovoljstvom, tvrdeći da je „zabavno biti u bezbednosnom timu koji ima pravu akciju, za razliku od manje prevrtanja na rafting događajima“ :D

 

U kajakaškom slalomu, Olar Matteo je bio na 1. mestu, Patrick Kozma 2. i Dan Corodan na 3. mestu .

U Boater X je posle mnogo borbe i truda Patrik Kozma bio 1. , Luca Batori 2. , a Vlad Damian 3 .

Svečana večera i žurka potrajala je do nešto posle 4 sata ujutro, na radost svih učesnika i možda usporila neke ekipe u nedeljnom spustu

 

Spust se sastojao od 3 kruga kanala kojima je prethodio kratki sprint preko jezera. Takmičari su nakon spušta bili prilično iscrpljeni, a najnapornije im je bilo iznošenje čamaca iz vode i prenošenje preko ostrva dugog 150 metara. 

Cornisa akva park je velelepni multifunkcionalni objekat koji pored veštačke reke sadrži zatvorene i otvorene bazene i tobogane, wellness centar, ring za skejt, zid za penjanje i razne sportske terene, kao i pozorište i prostore za sastanke.

Lokalne vlasti uz podršku Rumunske profesionalne rafting asocijacije (APR) imaju visoke ciljeve,a između ostalog i da se kandiduju za domaćinstvo Evropskog prvenstva u raftingu u bliskoj budućnosti.

 

Na ovom fantastičnom događaju nažalost nisu učestvovali timovi iz Srbije, a dodatni propust od strane naše Asocijacije je što je RK Eko Lim i RAS zakazao Evro Kup u Priboju za isti termin, a to je urađeno stihijski i konfuzno, svega dve nedelje pre takmičenja. Propust koji nismo smeli da dozvolimo. 

Komšijama iz Rumunije čestitamo na sjajnoj organizaciji događaja, izvinjavamo se što smo takmičenje zakazali istog vikenda kad i oni, iako smo mesecima unazad znali kada će se održati Evro Kup u Rumuniji i nadajmo se da ćemo bolje sarađivati u budućnosti.