Prvaci Sveta u raftingu

Spektakularno 19. Svetsko Prvenstvo u raftingu je završeno 1. juna nakon trka u spustu u prelepom kanjonu tirkizno-plave reke Tare. 

61 timova iz 22 države, u kategorijama Open (seniori), Master (+40godina), Junior (-23 godine) i Youth (-19 godina) u muškoj i ženskoj konkurenciji se takmičilo tokom sedam dana na bukovima u kanjonima Vrbasa i Tare, uz jedno od najspektakularnijih otvaranja u centru Banjaluke i fanstastičnu organizaciju tokom takmičenja i izuzetnu gostoljubivost domaćina gradova Banjaluke i Foče.

U kategoriji Youth (U19) najuspešnija je bila Češka Republika koja je u muškoj konkurenciji bila bolja od Hrvatske, a u ženskoj od Sjedinjenih Američkih Država.

U kategoriji Junior (U23) u muškoj konkurenciji je reprezentacija Australije osvojila prvo mesto u konačnom plasmanu, ispred Japana i Češke Republike u konkurenciji osam mladih reprezentacija.

U23 ženska reprezentacija Indonezije je bila prva ispred Kanade, Japana i Slovačke koje su bile u vrlo tesnoj borbi između 2-4 mesta.

Master (40+) muška reprezentacija Češke Republike je pobedama u slalomu i spustu obezbedila prvo mesto u ukupnom plasmanu, a istorijski rezultat je napravila Master reprezentacija Bosne i Hercegovine, u sastavu Igor Kuzmanović, Dragan Bjelić, Nebojša Tadić, Andrej Zamolo, Goran Pašić(r), koja je u ukupnom plasmanu bila druga, zahvaljujući osvojenom prvom mestu u sprintu, drugom mestu u slalomu i spustu i trećem u paralelnom sprintu. Iza njih je ostala vrlo jaka Master reprezentacija Brazila koja je bila treća, ali i ostalih sedam vrlo iskusnih posada iz celog sveta.

U ženskoj Master konkurenciji u ukupnom plasmanu nakon vrlo tesne borbe je najbolja bila Češka Republika ispred Slovačke i Argentine koje su bile druga i treća, a medalja je zamalo izmakla Kanadi koja je bila četvrta.

U Open kategoriji, u ženskoj konkurenciji od ukupno 14 reprezentacija, Češka Republika je potpuno zasluženo i ubedljivo, pobedama u tri od četiri discipline osvojila prvo mesto u konačnom plasmanu. U tesnoj borbi za drugo mesto, u konačnom plasmanu su Sjedinjene Američke Države bile druge, a Japan treći.

U muškoj Open kategoriji je vođena velika borba između glavnih pretendenata za prvo mesto, reprezentacija Brazila i Japana. Zahvaljujući pobedama u tri discipline, Brazil je bio najbolji, Japan je bio drugi, a treće mesto u konačnom plasmanu je zauzela Argentina.

Osoba koju treba posebno pomenuti jeste član reprezentacije Brazila Lukas Paulinjo da Silva (Lucas Paulino da Silva) poznat i kao Core, koji je postao šampion sveta po deveti put. On je bio član tima koji je postao prvak sveta u raftingu 2007,2009,2013,2014,2015,2016,2017,2019 i 2022, ili je možda lakše reći da sa svojom ekipom nije bio šampion sveta 2010, 2011 i 2018. godine.

Takođe, vredan pomena je i učinak na Svetskim prvenstvima koji je ostvario Antonio Hoze Martim Salvati (Antonio Jose Martim Salvatti) koji se na svetski tron sa reprezentacijom Brazila popeo po 7.put i Saulo Luiz Dijaz Keiroš Kirinjo (Saulo Luis Dias Queiros Quirino) koji je ovaj uspeh ostvario po 6.put.

I posebno treba čestitati i reprezentaciji Češke republike koja se na tron popela u pet od ukupno osam kategorija.

 

Šampioni sveta u raftingu za 2022. godinu :

Open Men - Brazil

Open Women - Češka Republika

Master Men - Češka Republika

Master Women - Češka Republika

U23 Men - Australija

U23 Women - Indonezija

U19 Men - Češka Republika

U19 Women - Češka Republika

 

Kompletni rezultati 19.Svetskog Prvenstva u raftingu WRC 2022

 

Rezultati ranijih Svetskih prvenstava i drugih zvaničnih međunarodnih rafting takmičenja

Galerija slika: