Протестно писмо - Срамота за Србију

РАФТИНГ АСОЦИЈАЦИЈА СРБИЈЕ (РАС)


Датум: 06.Јун 2024.године


e-mail:   info@raft.rs , dejanpuzovic@gmail.com


Предмет: Протестно писмо „Срамота за Србију“ Република Србија

 


Поштовани,


Обавештавамо Вас да на Светском првенству у рафтингу ИРФ Р-4 у Бања Луци, БиХ, које је управо завршено, није учествовао ниједан тим из Србије.

Рафтинг савез Србије (РФСС) који је надлежан за рафтинг уСрбији, није нашао за сходно да узме учешће у такмичењу и организацији Светског првенства у рафтингу.
Клубовима и тимовима из Србије, који би желели да се такмиче, одузето је право и могућност забранама,инспекцијским надзорима и ускраћивањем материјалних средстава да наступе у Бања Луци 2024. године. Са друге стране, РФСС грубо крши међународне и спортске законе организацијом и учествовањем у такмичењу на територији Федерације БиХ на реци Неретви на Светском купу, игноришући цео ентитет Републике Српске и спортисте и прегаоце у спортском рафтингу, чиме нарушава домаћинско и спортско надметање које је грађено од 2006. године у Свету и код нас. Републику Српску, чији је рафтинг на највишем светском нивоу, Рафтинг савез Србије кроз ВРФ, је без икаквог ваљаног разлога избрисала из прилика да учествује и репрезентује себе. Срамота за Србију!


Тзв. Република Косово је примљена у Светску рафтинг федерацију (ВРФ) чији је један од оснивача и Србија (РФСС), као пуноправан члан и вероватно ће наступити на такмичењу у Федерацији БиХ као и сама Србија, јер је то била и раније пракса РФСС у Зубином потоку-Република Србија, минулих година. Срамота за Србију!
Рафтинг савеза Србије (РФСС), чији је председник господин Борис Пурјаков и руководство РФСС-а у последњој деценији својим поступцима и пропустима наносе огромну штету развоју спортског рафтинга у Србији и Свету. Интернационална Рафтинг Федерација (ИРФ) основана је 1997. године, а прво светско првенство у рафтингу одржано је 1998. године. Рафтинг у Србији је постао такмичарски спорт 2006. године, када је Рафтинг Савез Србије (РСС) примљен у ИРФ као пуноправни члан.

Због неиспуњавања обавеза од стране РФСС, Интернационална рафтинг федерација (ИРФ) је суспендовала Србију (тј. РФСС) 2017, године, а након што није било напретка у датим роковима, и искључила је из чланства. Нико у Министарству Спорта није био обавештен о овој суспензији и искључењу. И поред писаних и усмених упозорења о дешавањима у РФСС, није било успеха. Упркос забрани, РФСС је послао наводну репрезентацију Србије на Европско првенство у Грузији, где су такмичари доживели непријатности због неучествовања и враћања кући.

У сарадњи са РФС Турске и РФС Италије, РФСС је у јануару 2018. организовао Оснивачку скупштину нове Светске Рафтинг Федерације (ВРФ) у Београду, што је довело до нових правила и организације рафтинга у Србији. Неколико рафтинг клубова (РК Дринска регата - Љубовија, СКЕС Вир - Панчево, ККК Кула - Сталаћ, КЕС Пустолов - Бановци, РК Тифран - Београд, МРИ – Лајковац...) је подигло глас и скренуло пажњу на ова дешавања, разоткривајући махинације и малверзације, те исте пријављујући. Као одговор на те примедбе и сугестије, РФСС је административно искључио наведене клубове из чланства, чиме им је онемогућено да учествују у даљем раду органа РФСС.

Рафтинг клубу Еко-Лим из Прибоја је тражено 4.000 евра за учлањење у РФСС, што никада раније није било случај. Малтеретирање, шиканирање, претње, спортска дискриминација, забрана такмичења и организовања манифестација у рафтингу су постали свакодневница у спортском рафтингу у Србији од стране РФСС и господина Бориса Пурјакова. Игнорисање и злоупотреба утицајних и одговорних људи из света политике и спорта онемогућавају глас друге стране и равноправне позиције у решавању проблема.
Принуђени смо да 2018. оснујемо Рафтинг Асоцијацију Србије (РАС), која је регистрована у Агенцији за привредне регистре Републике Србије, након добијања сагласности Владе Србије за коришћење назива Србија у имену наше асоцијације. Рафтинг Асоцијација Србије (РАС) наступа у складу са хуманим и позитивним светским законима у спорту и постиже низ фантастичних успеха на Европским и светским такмичењима под окриљем ИРФ-а. Наше девојке на Европском првенству у Бања Луци до 23 године постају Првакиње Европе. Мушка екипа је шеста у свету, што се никада раније није десило у спортском рафтингу у Србији.
На сајту председника Србије, Александра Вучића, објављено је да је женски рафтинг тим Србије постао европски првак у категорији до 23 године.

Од 28. маја 2024. године, одржано је ИРФ светско првенство у рафтингу Р4 у Бања Луци на реци Врбас. Србија није имала своје екипе ни у једној категорији. Зашто Србија нема свог представника? Ово је питање које треба да постави свако, укључујући и децу у Србији и Републици Српској. Овакво фактичко стање је скандалозно и неприхватљиво. Срамота за Србију.

Постоји много питања која би требало испитати. Нама је понуђено да све трошкове поново сноси једна од најзначајнијих личности у рафтингу на свету, Александар Пастир, само да би се Србија помињала и српска застава вијорила у Бања Луци и Републици Српској. То су наша браћа која су нам била подршка у свим тренуцима у сваком погледу: науком, искуством, опремом, логистиком, материјално, човечно. Ми нисмо учествовали овог пута, а можда нећемо ни у будућности. Годинама смо изложени шиканирању од стране домаћих издајника и слуга других држава.
На жалост, у Србији нема могућности за децу да се баве спортским рафтингом на рекама и да развијамо и продубљујемо паралелне везе наша два иста народа. Наш тим је деморализован константним испитивањима и правдањима пред правосудним органима и разним другим људима. РАС није добио ни динара од Србије. Ако смо ишли на такмичење, то је зато што су нам наша браћа и пријатељи у Бања Луци покрили све трошкове боравка и котизације за Европско првенство у рафтингу. И то не само једном, већ безброј пута. Било нам је част да будемо са њима и представљамо Србију на достојанствен начин.
У међувремену, тзв. Република Косово је примљена у Светску рафтинг федерацију (ВРФ) као пуноправни члан. Не желимо да се такмичимо са њима. Ако је оваква политика и званична политика Србије, онда сматрамо да смо поражени. Осећам се као да сам изневерио своју земљу, настављајући да тренирам и учим децу да се за Србију вреди борити. Ако је то грешка, спреман сам да примим одговорност и поднесем последице. Немамо средства да платимо могуће казне. Немамо ни буџет, што нам ограничава могућности и развој.
Свесни смо да наша дејства нису у складу са законским прописима Србије у монтираним условима и процедурама, и спремни смо да се одговорно постарамо за те грешке. Наш фокус је био на спорту, а не на правним аспектима, и као правни лаици и аматери у томе смо направили грубе превиде и прекршаје. Намера нам је да о свему овоме информишемо јавност у Србији и свету, као и спортску заједницу, како бисмо озбиљно сагледали овај проблем.

Обраћам вам се са молбом за правну помоћ, правни савет и одговор у вези са спортским рафтингом у Србији. Омогућите нам да разговарамо, пронађемо решење и ујединимо се, остављајући досадашњи РФСС иза нас, како би се спортски рафтинг вратио на наше реке, омогућивши нам да тренирамо, такмичимо се и представљамо Србију у свету. Молимо вас за савете и могуће кораке које можемо предузети како бисмо остварили овај циљ и учинили спортски рафтинг доступним и активним на нашим теренима.
У нади да ћете ускоро одговорити на наш захтев, позивамо вас на сарадњу и подршку у овом важном питању за спорт и рекреацију у нашој земљи.

С поштовањем,


У Прибоју 06.Јун 2024.године председник Рафтинг асоцијације Србије
Дејан Пузовић

Прибој, Драгољуба Савића 228, ПИБ 111212575 МБ 28716222, Регистровано код АПР Србије, Грански спортски савез,

Неолимпијски спорт (остало) – Рафтинг, Шифра делатност: 9319

Листа доставе:
- Председнику Републике Србије господин Александар Вучић
- Премијеру Републике Србије господин Милош Вучевић
- Председнику Народне скупштине Србије госпођа Ана Брнабић
- Министарству омладине и спорта Србије / Министар господин Зоран Гајић
- Државни секретар Републике Србије господин Крсто Јањушевић
- Спортском савезу Србије господин Давор Штефанек
- Заштитник грађана Републике Србије господин Зоран Пашалић
- а/а