Evropsko Prvenstvo u raftingu - Češka Republika 2023

Od 21. do 28. Avgusta je u Češkoj Republici održano Evropsko prvenstvo u raftingu u organizaciji SVOČR (Savez Nautičara Češke Republike), jedne od najjačih svetskih nacionalnih rafting organizacija. Evropsko Prvenstvo je organizovano na reci Vltavi, a mesta na kojima su bile organizovane trke jesu bili Lipno, Češke Vrbne i Viši Brod.

Takmičilo se preko 60 nacionalnih timova iz 15 zemalja u kategorijama R4 i R6, svim starosnim kategorijama Open, Master (+40 godina), U23, U19 u muškoj (M) i ženskoj (W) konkurenciji, u sve 4 discipline (sprint, paralelni sprint, slalom i spust) na fantastičnim objektima i velelepnim stazama, čime je SVOČR pokazao zašto je jedna od najbolje organizovanih i najuspešniji nacionalnih organizacija u svetu sportskog raftinga.

Kao i što je bilo očekivano, Češki timovi su dominirali, u R6 kategoriji u svim konkurencijama su osvajali prva dva mesta, a ostale reprezentacije su uspevale da zauzmu treća mesta (Nemačka u OM, Velika Britanija u OW, U19M i U23M, Rumunija u U23W i U19W i Slovačka u MM).

Slično je bilo i u kategoriji R4, s tim što je U19M je trijumfovala Turska ispred dve Češke ekipe, a u U23W Slovačka. U U19W i U23M je Rumunija bila treća iza Čeških timova, a najveća borba je bila u kategoriji Open Women gde je Češka 1 bila prva ispred Slovačke i Velike Britanije, a Češka 2 je bila četvrtoplasirana i jedina domaća ekipa bez medalje. U najjačoj Open Men konkurenciji Češke dve reprezentacije su bile na prva dva mesta ispred trećeplasirane Slovačke, a dalja mesta na tabeli su zauzeli 4.Nemačka, 5.Austrija, 6.Hrvatska, 7.Bosna i Hercegovina, 8.Holandija, 9.Rumunija, 10.Bosna i Hercegovina-2, 11.Letonija, 12.UAE. 

Češka je pokazala da je daleko ispred drugih u kvalitetu, a solidno su se pokazali i timovi iz Slovačke, Velike Britanije, Rumunije... Neučestvovanje Rusije zbog političke situacije i rata u Ukrajini je onemogućilo da se sportisti iz ove zemlje takmiče i uključe u borbu za najsjajnija odličja.

Iz našeg okruženja su se takmičili muški timovi iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, kao i veliki broj selekcija iz Rumunije, ali Srbija nije bila prisutna na ovom takmičenju.

Razlog za neučestvovanje Srbije je pre svega finansijski jer RAS ovog puta nije mogao da obezbedi materijalna sredstva za pripreme i učešće reprezentativnih timova na Evropskom prvenstvu.

Za razliku od prošlogodišnjeg Svetskog Prvenstva koje je održano u našoj neposrednoj blizini u Bosni i Hercegovini,  i gde su teškom mukom iz sopstvenih sredstava i uz individualnu pomoć dobronamernih prijatelja koji su pomagali koliko su mogli,  naši reprezentativci nekako uspeli da odu i da dostojno predstave Srbiju, dođu nadomak medalje u sprintu i paralelnom sprintu, a u ukupnom plasmanu ostvare sjajno 9.mesto u svetu, ovog puta za to nije bilo mogućnosti.

Mi apelujemo ovom prilikom na Republiku Srbiju i nadležne institucije da preispitaju kome se i za šta daju sredstva iz budžeta Republike Srbije, jer je Rafting Asocijacija Srbije za ovih 5 godina postojanja mnogo uradila na promociji i ugledu Srbije unutar zvanične Internacionalne Rafting Federacije (IRF) ali i drugih svetskih organizacija bez ijednog dinara pomoći od države, a pitanje je šta su uradili neki drugi i koliko je njima naša država dala novca?

 

Galerija slika: