Euro Kup R6, Ibar, Srbija 03.10.2020

Nakon Kupa Srbije prošle subote u Brodarevu na Limu, juče je održano još jedno takmičenje u organizaciji Rafting asocijacije Srbije (RAS) - Evropski Kup u kategoriji R6 koji se boduje u sistemu takmičenja Internacionalne Rafting Federacije (IRF). Mesto održavanja je bila staza Grmčić pored Ušća na Ibru, čime se ova poznata kajakaška staza upisala i na listu mesta gde se održavaju međunarodna takmičenja u raftingu.

Teška finansijska situacija u kojoj se nalaze klubovi, nepravedan položaj prema Rafting asocijaciji Srbije u domaćem sistemu sporta (RAS je član zvanične međunarodne rafting federacije - IRF, a ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije još uvek priznaje organizaciju "rafting savez Srbije" kao nadležan savez za rafting, iako su oni isključeni iz IRF još pre godinu dana) kao i svi problemi prouzrokovani epidemijom i merama protiv virusa COVID-19 su značajno otežali organizaciju ovog događaja. 

Nesebičnu pomoć oko pripreme staze i postavljanja kapija je i ove godine pružio profesor Slavko Trifunović iz Kajak kluba Studenica iz Ušća. 

Za suđenje i merenje vremena su bili zaduženi Dragan Sretenović (glavni sudija), Adrijana Kostić, Jelena Vukajlović, Milan Nikitović i Aleksandar Kondžulović.

Za sjajne fotografije i slanje lepe slike raftinga u svet, zaslužni su Božidar Radomirović i Nenad Miković.

S obzirom da su sve discipline bile održane u jednom danu, sa kapitenima ekipa je dogovoreno da se umesto paralelnog sprinta (H2H) održe dva sprinta.

Sve mere zaštite od korone su bile poštovane, pa je i to bio jedan od razloga, kako ekipe ne bi međusobno dolazile u kontakt.

Takmičilo se šest ekipa u muškoj i samo jedna ekipa u ženskoj konkurenciji. 

Najzvučnije ime je RK Dajak Klub iz Banja Luke, rafting tim svetske klase, a pored njih su učestvovali i oslabljeni šampioni Srbije - RK Eko Lim Priboj, KK "Nikola Tesla" iz Zemuna, RK MRI iz Lajkovca i dva mlada tima kadeta Vojne Akademije iz Beograda koji zajednički sarađuju i treniraju sa RK Tifran iz Beograda.

Prošlogodišnje šampionke RK Eko Lim iz Priboja su odustale u poslednjem momentu pa su u ženskoj konkurenciji same ostale devojke iz lokalnog RK Kebone, potpomognute takmičarkama iz kajak klubova Studenica i Ibar.

U takmičarskom delu nije bilo puno iznenađenja, Dajak je bio neprikosnoven u svim disciplinama i zasluženo su osvojili prvo mesto. 

RK Eko-Lim i KKK Nikola Tesla su na kraju imali isti broj bodova, ali je RK Eko Lim zauzeo drugo mesto jer je bio uspešniji u slalomu. KKK Nikola Tesla su ostvarili sjajan rezultat i pokazali da imaju odličan potencijal.

Slična situacija sa brojem bofova je bila u borbi za 4. mesto koje je pripalo Vojnoj Akademiji 1, a 5. je bio RK MRI iz Lajkovca. Vojna Akademija 2 je zauzela 6.mesto.

Zbog kadrovskih problema, prošlogodišnje šampionke RK Eko Lim iz Priboja su u poslednjem momentu odustale od učešća, pa su takmičarke RK Kebone bile jedine u ženskoj konkurenciji i odvozile su sve discipline ravnopravno sa muškim timovima, a čak su u nekim disciplinama imale i bolja vremena od nekih ekipa.

U ime Rafting asocijacije Srbije, zahvaljujem se svim učesnicima, takmičarima, sudijama, fotografima, Slavku Trifunoviću i KK Studenica na pomoći oko kapije i staza, klubovima i akademskim ustanovama koji su ustupili čamce za potrebe takmičenja (RK Eko Lim, MRI, Tifran, Vojna Akademija i FSFV Univerziteta u Beogradu) i nadam se da ćemo u narednom periodu moći da organizujemo takmičenja u boljim uslovima

 

Dušan Jokić

Rafting asocijacija Srbije

potpredsednik

 

FOTOGRAFIJE (NENAD MIKOVIĆ)

FOTOGRAFIJE (BOŽIDAR RADOMIROVIĆ)

Galerija slika: