Svetsko Prvenstvo, BiH 2022, treći dan, disciplina slalom

Treći takmičarski dan 19. Svetskog prvenstva u raftingu je bio rezervisan za disciplinu slalom, na stazi u Kanjonu Tijesno na Vrbasu iznad Banjaluke.

Tokom dana su se takmičile ekipe u kategorijama U19 (youth), U23 (junior) i 40+(master), a u večernjim satima, na stazi obasjanoj reflektorima su se takmičili timovi u najjačim Open kategorijama.

U prvom slalomu Reprezentacija Srbije je imala dosta problema, na kapijama 1,3,4,6,7 i 8 su dobili po 5 kaznenih sekundi zbog diranja kapije sa unutrašnje strane, a najveći problem je napravila uzvodna kapija 9 koju iz dva pokušaja nisu uspeli da prođu, pa su na neki način i odustali od ostatka trke jer su potpuno promašili nizvodnu kapiju 11, a uzvodne 12 i 13 nisu ni pokušali da prođu. Na kraju vreme od 224,51 sa čak 235 kaznenih poena za 459,51 i 11.mesto u slalomu.

Drugi prolaz je bio nešto bolji, uz sporije vreme 309,35 i 65 kaznenih, gde je najviše odnela 13 uzvodna kapija.

Interesantna situacija se desila pred 13.pretposlednjom kapijom, gde se našoj reprezentaciji približila reprezentacija Nemačke koja je startovala 2 minuta iza Srbije i koja je besprekorno i brzo odveslala taj slalom.

Nakon drugog slaloma Srbija je malo popravila plasman, zauzela 10.mesto, ali ostaje žal za kapijom 13 u 2.slalomu, kao i 9 u 1.slalomu.

Prvo mesto je zauzeo sjajni Japan sa fantastičnih 186,23 iz 2.slaloma, Brazil, koji je jedini vozio dva slaloma bez ijednog kaznenog poena, je bio drugi sa 187,80. Argentina je bila treća, Češka četvrta, Nemačka nakon odličnog drugog slaloma peta, Hrvatska šesta, Slovenija sedma, domaćin Bosna i Hercegovina osma, a Australija deveta.

Iza Srbije su u slalomu bili plasirani Rumunija, Kazahstan, Velika Britanija, Mađarska i Mongolija.

Za ponedeljak 30.maj je planirana dodela medalja u slalomu, koja će se održati u centru Banjaluke, a nakon toga se celo Svetsko prvenstvo seli na drugi kraj Bosne i Hercegovine, odnosno Republike Srpske, u Foču gde je na reci Tari planiran zvaničan trening u utorak 31.maja i takmičenje u disciplini spust u sredu 1.juna.