Svetsko Prvenstvo, BiH 2022, prvi dan, disciplina sprint

Rafting reprezentacija Srbije je zauzela 6. mesto u disciplini sprint, prvog dana 19. Svetskog prvenstva u raftingu, koje se održalo na Bijelom buku na Vrbasu (BiH). Tim u sastavu : Aleksa Novaković, Nemanja Puzović, Duško Baranac i Uroš Puzović (Dušan Bojović) je ostavio odličan utisak, savršeno prošao prvi zahtevniji deo Bijelog buka, ali je u drugom, mirnijem delu izgubio malo dragocenog vremena, pa je sprint završen sa vremenom 74,76 sekundi.

Prva u sprintu je bila reprezentacija Brazila, višestruki svetski šampion, sa vremenom 71,04, druga odlična i vrlo iskusna reprezentacija Hrvatske sa 72, 24, Argentina je treća sa 72,61, a za manje od sekunde od Srbije su bili uspešniji Japan sa 73,83 i Češka Republika sa 74,39 ili svega 37 stotih delova sekunde ispred naše reprezentacije.

Iza Srbije u sprintu su ostale reprezentacije Kazahstana, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Velike Britanije, Australije, Nemačke, Rumunije, Mađarske i Mongolije.

Reprezentacija Srbije je ostavila odličan utisak, a tim iz Priboja u svom debiju na svetskoj rafting sceni je pokazao da ravnopravno može da se takmiči sa najkvalitetnijim i najiskusnjim svetskim timovima.

Srbija je na svetskim prvenstvima u raftingu, u seniorskoj muškoj konkurenciji učestvovala svega četiri puta (2007, 2009, 2010 i 2011) bez zapaženijih rezultata, tako da je ovo 6. mesto u najtežoj i najzahtevnijoj Open Men (seniorskoj) konkurenciji istorijski uspeh za srpski rafting.

Prvog dana takmičenja su održane i trke u sprintu u kategorijama Open Women, Junior (U23) Men, Junior (U23) Women, Youth (U19) Men, Youth (U19) Women, Master (+40) Men i Master (+40) Women, kao i u disciplini Head2Head u kategoriji Master. 

Na 19. Svetskom Prvenstvu u raftingu učestvuje 65 timova iz 22 države i ovo je prvo svetsko prvenstvo koje se organizuje trogodišnje nakon pauze prouzrokovane pandemijskom situacijom u celom svetu.

 

Sve aktuelne informacije o tekućem Svetskom prvenstvu se mogu videti na stranici : http://worldraftingchamps.com/live/

 

Rezultati / Sprint

Galerija slika: