Svetsko Prvenstvo BiH 2022, drugi dan, disciplina Head 2 Head

Heda to Head Serbia vs Rumania

Drugi dan Svetskog Prvenstva u raftingu je protekao u znaku discipline paralelni sprint (Head 2 Head) u kategorijama Open, U23 i U19.

Na osnovu rezultata u sprintu od prethodnog dana se formira raspored, pa je Srbija za protivnika u osminu finala dobila reprezentaciju Rumunije.

Osmina finala u Head2Head-u je startovala duelom Japana i Australije u kojoj je Japan odneo pobedu, Slovenija je u drugoj trci bila uspešnija od Mongolije, a u trećoj trci je nakon velike i duge borbe sa prolaskom između bova, domaća reprezentacija Bosne i Hercegovine pobedila reprezentaciju Hrvatske.

U četvrtoj trci je Srbija od samog starta napravila prednost u odnosu na Rumuniju, održala je nakon prolaska kroz Bijeli Buk i bove 3 i 4 (velika većina timova je birala te bove za prolazak). Besprekorna vožnja naših momaka (Aleksa Novaković, Nemanja Puzović, Duško Baranac, Uroš Puzović) sa vremenom 119,51 i sve čestitke reprezentaciji Rumunije na fer borbi u kojoj su sve vreme bili za petama našim momcima, ali im ostvarena startna prednost i vožnja bez greške nisu dali mogućnost da naprave preokret.

U preostalim trkama osmine finala, Argentina je pobedila Veliku Britaniju, Kazahstan Mađarsku, Nemačka je iznenadila favorizovanu Češku, a Brazil je direktno prošao u četvrtfinale kao prvi u sprintu.

Nakon trka u drugim kategorijama i kraće pauze, počelo je četvrtfinale : U prvoj trci je Japan bio bolji od Slovenije, a zatim je počela trka između starih znanaca - rafting reprezentacija Srbije i Bosne i Hercegovine.

Srbija je napravila startnu prednost, kroz Bijeli buk i nakon prolaska ju je dodatno povećala, ali se na desnoj bovi 3 desio preokret gde se reprezentacija BiH bolje snašla i ostvarila minimalnu prednost koju je nakon velike borbe na levoj bovi 4 sačuvala i prva prošla kroz cilj. 

U četvrtoj trci je Brazil bio bolji od Nemačke, pa se nešto kasnije takmičenje nastavilo polufinalnim trkama : u prvoj Japan nije dao nikakvu priliku reprezentaciji BiH za iznenađenje, a u drugom Južnoameričkom je Brazil bio bolji od Argentine. 

U finalu B je Argentina pokušala da izbegne borbu sa BiH na bovama pa je krenula kroz težu levu bovu 2, što im je bio i pogrešan potez jer je BiH ostvarila prednost koju je sačuvala i osvojila prvu medalju za svoju zemlju u Open Men konkurenciji. U finalu je Brazil bio bolji od Japana i zlatnoj medalji iz sprinta je pridodao medalju iz Head2Head-a.

U plasmanu Head2Heada se nakon četvrtog mesta formira tabela u kojoj se timovima računa vreme koje su imali u svojoj poslednjoj trci, a to je za Srbiju bilo vreme iz četvrtfinala sa BiH, pa smo, možda i pomalo nezasluženo osvojili osmo mesto, čime je Srbija trenutno 8. u ukupnom plasmanu.

Mnogo je vođeno polemika oko discipline Head2Head, odnosno prolaska kroz bove koje su u H2H uvedene 2017. godine (do tada se Head2Head vozio kao i sprint bez bova), kao i pravednosti oko načina bodovanja, ali je to tema za neke druge priče. 

U ostalim kategorijama zapažena je bila reprezentacija Češke (prva mesta u Open Women, U19M i U19W), a pobede su u H2H u svojim kategorijama ostvarile i reprezentacije Australije (U23M) I Indonezije (U23W).

Svetsko Prvenstvo se nastavlja sutra u disciplini slalom, koja će se održati u kanjonu Tijesno na Vrbasu, Open Men kategorija će se takmičiti od 19:40 na noćnoj stazi pod reflektorima, a događaj će direktno prenositi Radio Televizija Republike Srpske.

Sve aktuelnosti o tekućem Svetskom Prvenstvu se mogu videti na sajtu : http://worldraftingchamps.com/live/

 

 Rezultati H2H