Svetski Kup Vrbas 18-20.jun, Evro Kup Tara 22-23.jun

U Banjaluci je od 18-20.juna 2021 održan IRF Svetski Kup u sve 4 discipline, a na reci Tari 22-23.juna Evro Kup u disciplini spust, a sve u sklopu priprema za organizaciju Svetskog Prvenstva u raftingu koje treba da se održi 2023. godine na Vrbasu i Tari.

Rafting Klub Kanjon je nakon Evropskog Prvenstva 2019 i prošlogodišnje pauze zbog vanrednih mera prouzrokovanih korona virusom, ponovo bio domaćin jednog velikog sportskog događaja. Svetski Kup na Vrbasu je okupio timove iz Bosne i Hercegovine, Rusije, Mađarske, Rumunije, Letonije i Srbije. 

U muškoj konkurenciji, najveća borba je bila za prva tri mesta između ruskih timova Tomsk Odisej i Ermak i domaćeg RK Dajak. Dajak je bio najuspešniji u sprintu, Ermak u paralelnom sprintu, ali je Tomsk Odisej pobedama u slalomu i spustu osigurao prvo mesto u konačnom plasmanu, Ermak je bio drugi, a Dajak treći.

Četvrto mesto je zauzeo Mares Outdoor Events iz Rumunije, peti je bio HungaroRaft iz Mađarske, šesta je bila ekipa SRK Bosna iz Zenice, sedmi MOE TC Masters iz Rumunije, ekipa Letonije je bila osma, a poslednje deveto mesto je zauzeo kombinovani tim Pustolov iz Srbije.

U ženskoj konkurenciji, prva je bila ekipa Jenisejuška iz Rusije koja je pobedila u sve četiri discipline, druga je bila ekipa Altaj Raft iz Rusije a treći je bio tim MOE Ladies iz Rumunije.

 

Dva dana nakon Svetskog Kupa na Vrbasu, rafteri su se okupili na reci Tari. Nakon dva Evro Kupa, održana 2006 i 2007 i discipline spust na Svetskom Prvenstvu 2009. godine, reka Tara je ponovo postala mesto okupljanja takmičarskih rafting timova. 

Pet timova se takmičilo u disciplini spust, iz Banjaluke su došli RK Dajak, dve ruske ekipe - Tomsk Odisej i RUS 2 Mix, Letonija i iskusni takmičari iz kluba Vir iz Srbije.

Prvo mesto je zauzeo Tomsk Odisej iz Rusije, Dajak je bio drugi sa svega 6 sekundi zaostatka, a o visokom kvalitetu takmičenja govori i vrlo mali zaostatak od minut i po kod trećeplasiranih RUS 2 Mix i tri minuta kod četvrtoplasirane ekipe Vir iz Pančeva. Peto mesto je zauzeo tim Letonije.

 

Osim solidnog rezultata Vira iz Pančeva na spustu na Tari i učešća Pustolova iz Banovaca na svetskom kupu na Vrbasu, evidentan je bio izostanak većeg broja timova iz Srbije, naročito muških i ženskih timova Rafting Kluba Eko-Lim iz Priboja. Teška finansijska situacija u našem sportu je uticala da na ovaj Svetski Kup ne dođu muška ekipa koja je 2019. bila šestoplasirana u daleko jačoj konkurenciji na Evropskom Prvenstvu, i mlada ženska ekipa iz Priboja koja je bila 2019. uspešnija od reprezentacije Rusije i koja nam je donela prvo evropsko zlato u raftingu. 

Rafting Asocijacija Srbije i nakon tri godine postojanja, i pored članstva u Internacionalnoj Rafting Federaciji i izuzetnog ugleda koji je stekla u toj zvaničnoj međunarodnoj rafting organizaciji, nema podršku Ministarstva omladine i sporta i iz nekih vrlo čudnih razloga nije proglašena za nadležan granski nacionalni savez za rafting, što se odrazilo i u ovoj situaciji.

Naši takmičari, koji su u vrhu međunarodnog sporta, nisu u mogućnosti da odu ni do Banjaluke, dok se za to vreme novac iz budžeta Republike Srbije daje jednom drugom savezu za rafting, koji je član neke nezvanične međunarodne organizacije za rafting, a iz zvanične međunarodne rafting federacije IRF je suspendovan 2017 i konačno izbačen 2019. 

Na Vrbasu i Tari će se održati Svetsko Prvenstvo 2023. godine. Po prvobitnom planu, Kina je trebalo da bude domaćin Svetskog Prvenstva 2020, a Bosna i Hercegovina 2021. Zbog pandemije korona virusa, prvenstvo u Kini je zakazano za leto 2022., a u BiH za leto 2023. Nadajmo se da će ova dva događaja u Republici Srpskoj nagovestiti bolje dane u međunarodnom raftingu, a da će se i Rafting asocijacija Srbije izboriti sa svim problemima i poslati reprezentaciju koja će dostojno predstavljati Srbiju na zvaničnim međunarodnim takmičenjima u raftingu.

Galerija slika: