Kongres Internacionalne Rafting Federacije (IRF) 2021

23. novembra je održan Kongres Internacionalne Rafting Federacije (IRF). Za razliku od tradicionalnog načina, da se kongres održava tokom Svetskog prvenstva u raftingu (poslednji je održan 2019 u Australiji), a usled otežane situacije prouzrokovane merama protiv korona virusa u celom svetu što je i rezultiralo da se odlože Svetska prvenstva u 2020. i 2021. godini, ovaj put Kongres je održan preko onlajn platforme. Ovo je bio prvi put da Rafting Asocijacija Srbije učestvuje na Kongresu IRF. 

Dnevni red, kao i svi izveštaji su bili blagovremeno poslati svim delegatima i objavljeni na sajtu IRF-a. U protekle dve godine-

U svom opširnom izveštaju, predsednik IRF-a Džozef Vili-Džons je obrazložio značajan napredak u odnosu na prethodni Kongres održan 2019 uprkos svim teškoćama prouzrokovanim merama protiv virusa Kovid-19. Između ostalog, gospodin Džons je istakao : "Za više od dve decenije ostvarili smo stalan, merljiv napredak. Mi smo više od organizacije, mi smo pokret. IRF je zbir njegovih članova, vođenih emotivnim srcem ispunjenim ljubavlju prema rekama i našem sportu, sposobnih da izvrše velike promene kad god je to potrebno da bi se ostvarile naše najveće težnje. Niko i nijedan trud nije premali da bi se mogao računati."

Nakon usvajanja izveštaja, glasalo se za ranije predložene izmene Statuta IRF, koje su glasanjem prihvačene.

Tokom ovog Kongresa se glasalo i za članove Borda direktora koje se po pravilu održava na svake četiri godine.

Za poziciju blagajnika, izabrana je naša Jasmina Marčok, kao član i kandidat Rafting Asocijacije Rumunije i ujedno i IRF sudija. Jasmina ima 28 godina radnog iskustva u računovodstvu, od čega 5 godina kao finansijski menadžer.

Za poziciju predsednika Komisije za međunarodne odnose, izabran je predsednik Ruske Rafting Federacije Aleksej Širokov, dugogodišnji takmičar, organizator velikog broja takmičenja i rafting događaja u Rusiji. Aleksej Širokov je organizator vrlo uspešnog tradicionalnog rafting foruma "Bela voda Sibira" na kojem je učestvovao i veliki broj raftera iz Srbije i Republike Srpske.

Na čelo Komisije za komunikacije (bivša komisija za medije i marketing) izabran je Šon Klark iz Velike Britanije. Šon je redovan izveštač sa svih značajnijih IRF takmičenja, a naš gost je bio u aprilu 2019 na Evro Kupu u Priboju. 

Za predsednika Sudijske komisije je izabran Goran Lolić iz Republike Srpske, Bosna i Hercegovina. Goran je dugogodišnji sudija sa velikim iskustvom sa najznačajnijih međunarodnih rafting takmičenja, a glavni sudija je bio i na Evro Kupovima u Priboju 2019 i 2021 godine.

Džozef Vili-Džons je reizabran na mesto predsednika IRF, a ovo je njegov četvrti mandat. Osim Džonsa, reizabrana su i četiri člana Borda Direktora IRF-a : Erik Bodro iz Kanade kao prvi potpredsednik i predsednik Komisije za sport i takmičenja, Gašpar Gonc iz Mađarske, kao drugi potpredsednik i predsednik Komisije za obuku i trening vodiča čamaca, Sju Lil Kok iz Južnoafričke Republike kao Generalni sekretar IRF, Emilija Begunova iz Bugarske kao predsednik Komisije za rekreativni rafting i Kianoš Mehrabi iz Irana kao predsednik Komisije za održivost.

Novi Bord direktora će imati svoje prve sastanke tokom decembra.

Izražena je zahvalnost i prema članovima Borda koji su se povukli sa svojih dosadašnjih pozicija :

Peter Miheler se povukao sa pozicije predsednika Komisije za međunarodne odnose. Peter Miheler je jedan od inicijatora osnivanja IRF-a i domaćin osnivačke skupštine održane u Augsburgu u Nemačkoj 1997. godine. Zbog nemerljivog doprinosa u razvoju IRF, Peter Miheler je predložen za počasnog predsednika IRF-

Piter Bekers, koji je bio član Borda od 2011 se povukao sa mesta blagajnika, a on je u znak zahvalnosti nominovan za počasnog člana Borda direktora IRF.

Jozef Kitka je bio dugogodišnji predsednik Sudijske komisije IRF u kojoj će nastaviti da učestvuje i svojim velikim iskustvom i znanjem pomaže našem Goranu Loliću.

Ovaj "virtualni" kongres se pokazao kao racionalan i održiv, što je u skladu sa ranije usvojenim protokolima o održivosti i racionalnom trošenju energije.

Rukovodstvo IRF se zahvalilo svim delegatima na učešću.

Rafting Asocijacija Srbije je predložila više svojih kandidata za članove komisija u IRF. U narednim danima če biti objavljeni svi sastavi komisija, pa će sigurno više članova RAS biti uključeno u rad komisija Internacionalne Rafting Federacije.