IRF-ov status posmatrača u GAISF je produžen na 2 godine

Savet Globalne Asocijacije Internacionalnih Sportskih Federacija (GAISF) je odobrio i produžio Internacionalnoj Rafting Federaciji (IRF) status posmatrača na naredne dve godine. 

GAISF je krovna organizacija za sve zvanične svetske sportske organizacije, pa je nastavak saradnje i produženje statusa posmatrača IRF-u dobar korak ka ispunjenju svih uslova i sticanja punopravnog članstva. 

Za članstvo u ovoj svetskoj organizaciji, IRF je prvi put aplicirao 2018, a status posmatrača je odobren prvi put u oktobru 2019.

Zvaničan stav GAISF po ovom pitanju je da : "GAISF status posmatrača ima za cilj da pomogne i ubrza napore Internacionalne Rafting Federacije (IRF) da postane članica GAISF, posebno pomažući u povećanju broja nacionalnih federacija priznatih od strane nacionalnih olimpijskih komiteta ili od strane najviših sportskih vlasti."

U pismu upućenom članovima Internacionalne Rafting Federacije, predsednik IRF Džo-Vili Džons je istakao :
Upravni odbor IRF-a i komiteti su naporno radili tokom poslednje dve godine na nastavku napretka u ispunjavanju uslova za članstvo u GAISF-u. Iako je ovaj zadatak bio komplikovan zbog globalne pandemije koja je negativno uticala na sve sportove, napravili smo značajan napredak, uključujući naše nedavno prihvatanje kao potpisnika WADA Kodeksa. Očekujemo da će se naš napredak nastaviti u narednoj godini kada svet počne da se vraća u normalu.

Status posmatrača GAISF-a je ključna komponenta za nastavak uspeha IRF-a i za sport raftinga. Radujemo se narednim godinama, radeći sa GAISF-om na ujedinjenju svih zainteresovanih strana u raftingu i delujući zajedno kao „Jedan glas za sve sportove“. Oni od nas koji su uključeni u proces želimo da izrazimo našu iskrenu zahvalnost za vaše strpljenje i stalnu podršku tokom ovog posla."

Rafting Asocijacija Srbije (RAS) je primljena u Internacionalnu Rafting Federaciju u maju 2019, u julu 2019. je ženska rafting reprezentacija Srbije do 23 godine osvojila zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u Banja Luci, na Vrbasu.
Izuzetnu aktivnost, RAS je pokazala organizacijom klupskih takmičenja Evro Kup, od kojih su 4 održana u Priboju na Limu, a 2 u Ušću na Ibru, čime smo u zvaničnom izveštaju predsednika IRF-a za 2020. godinu bili posebno pomenuti i pohvaljeni.

Za očekivati je da će u što skorije vreme predstavnici Rafting Asocijacije Srbije razgovarati sa predstavnicima Ministarstva Omladine i Sporta Vlade Republike Srbije i naći najbolje rešenje u interesu rafting sporta i Srbije, a sve u cilju da se i Srbija dostojno i ravnopravno takmiči sa najboljim svetskim reprezentacijama na zvaničnim svetskim takmičenjima u raftingu.



 
Galerija slika: